5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

İlban Öz


İlban ÖZ   (1932-1992)
 

Mimar, İstanbul’da doğdu. 1951’de Galatasaray Lisesi’ni, 1957’de de Güzel Sanatlar Akademisi, Y.Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. Klasik Osmanlı mimari restorasyonlarında bir ekol olan Mimar Ali Saim Ülgen’in yanında, istanbul Vakıflar Başmüdürlüğü mimarı olarak çalışmaya başladı.A.Saim Ülgen’in başkanlığındaki Süleymaniye yapı topluluğunun onarımında, Mimar Cahide Tamer ekibinde yer aldı. Özellikle Rüstem Paşa, Üçmihraplı, Yunus Ersinan, Nuruosmaniye, Atik Ali Paşa, beyazıd, Kuyucu Murat Paşa camileri ile Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, Ankaravi medreselerinin restorasyonunda büyük katkıları olmuştur. 

Bir süre devlet memurluğundan ayrılan İlban Öz, serbest çalışmayı denemiş, bu arada Beyazıd Simkeşhane restorasyonu ile yapının günümüzde İl Halk Kütüphanesi olarak rehabilitasyon proje uygulamasını yaptı. Bursa Ulu Cami Hamamı, Çemberlitaş Hamamları’nın restorasyon projeleri onun çalışmaları arasındadır.Boğaziçi’nde ilk kez II.grup uygulamayı başlatarak Küçüksu’da Kıbrıslılar yalısının yıkılmış, sağdaki bölümünün dış görünüşünü restitüe etmiştir. Bundan sonra Bogaziçi, yeşilköy ve Adalar’da bir çok yalı ve köşkün II.grup projeleri ile uygulamalarını yapmıştır. 

1968 Yılından itibaren babası tahsin Öz’ün de çalıştığı Topkapı Sarayı Müzesi’nin tüm restorasyon ve sergileme çalışmalarını üstlenmiştir. XVIII.yüzyıla tarihlenen Bab-üs Selamın iç saçağı, Zülüflü Baltacılar Koğuşu, Bağdat, Mecidiye ve Sofa Köşkleri, Sepetçiler Kasrı, Harem, Hünkâr Sofrası ile hamamı, Karaağalar, Gözdeler, valide Sultan, Sultan I.Abdülhamid Daireleri’nin restorasyonlarını yapmıştır. 

Restorasyon çalışmalarının yanı sıra müze sergileme ve düzenlemelerindeki ünü yurt dışına kadar taşmıştır. Topkapı Sarayı hazine, minyatür-portre, cam eşya, gümüş kristal, Askeri Müze Tophane-Amire’nin düzenlenmesi, Sadberk Hanım Müzesi sergileme projesi, Hava Müzesi proje uygulaması, bunların yanı sıra Avrupa Konseyi "Anadolu medeniyetleri Sergisi (1983)", I.Türk Halı ve Kilim Kongresinin "Türk Halı ve Kilim Sergisi (1984)" proje uygulamalarını da yapmıştır. 

İlban Öz, 1970 yılından ölümüne değin Mimar Sinan Üniversitesi Rölöve ve Restorasyon Anabilim Dalı öğretim üyeliğini de sürdürmüştür.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar