5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Kara Mustafa Paşa (Kemankeş)

(1593-1643)
Sultan IV.Murad zamanında ve Deli İbrahim’in ilk saltanat yıllarında Sadrazamlıkda bulunmuş Vezirlerdendir. Ok atmadaki becerisinden dolayı “Kemankeş” unvanı ile anılmıştır.
Arnavutluktan gelerek yeniçeriliğe girmiş, Çorbacı, Kul Kethüdası, sekbanbaşı ve IV.Murad’ın revan seferinde Yeniçeri Ağası olmuştur. 1635’te Kaptanı Derya olmuş, Tersanede başarılı işler yapmıştır. Bağdat seferinde Rikabu Hümayun Kaymakamı oldu ve Mehmed Paşa’nın vurulması üzerine 1638’de Sadrazamlığa getirildi. IV.Murad’dan sonra Sultan İbrahim padişah olunca devlet hazinesini korumak isteyen, dürüstlüğü ile bilinen Kara Mustafa Paşa’yı çıkarları nedeni ile uygun görmeyenler padişaha şikayet ettiler. Zaten padişahın yanlış emirlerine sertlikle cevap verdiğinden Sultan İbrahim’in tepkisini alan Mustafa Paşa cellat Kara Ali’nin kemendi ile sokakta boğduruldu.
Kemankeş Mustafa Paşa’nın okuması, yazması olmadığı ancak Sadrazamlığında vilayetlerin varidatlarını yeniden yazdırdığı, hazine varidatını ve askerlerin ulufesini arttırdığını kaynaklardan öğreniyoruz.
İstanbul’da Parmakkapı’da yaptırdığı medresenin yanına gömülmüştür.
Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar