5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Kemal Altan


Kemal ALTAN   (?- 1948)
 

Yüksek Mimar, Devlet Güzel sanatlar Akademisi’ni 1941’de bitirdi. I.Dünya Savaşı’na yedek subay olarak katıldı. Savaştan sonra Manisa, Isparta’da mimarlık yaptı. Manisa Hükümet Konağı, Manisa Numune Hastanesi, Salihli Abidesi ve Isparta Özel Muhasebe binaları belli başlı eserlerindendir. Bundan sonra Edirne Maarif Eminliği mimarlığına atandı (1927) ve Trakya’da Türk yapıları üzerine incelemelerde bulundu. Bunların sonuçlarını "Trakya’da Türk Anıtları ve Türk Mimarisinin İlk Eserleri" adı altında toplayarak çeşitli gazetelerde yayınladı.
 
Trakya’daki eserleri ve tarihi kişilerin mezarlarını bularak onarımını sağladı. Niğbolu kahramanlarından Paşa Yiğit’in Keşan’daki yıkık türbesini yeniden yaptı. Mora Fatihi Gazi Turhan Bey ile Gazi Mahmud Bey’in mezarlarını da onardı. Edirne’nin Bulgarlar tarafından işgalinde Sarayiçi’nde şehit olan askerlerimiz için yapılan abide projelerini çizdi, Adalı Halil’in mezarını yeniledi. 

Trakya Umumi müfettişlik kuruluşunun lağvı üzerine Konya Bayındırlık Mimarlığına atandı. Bu kez çalışmalarını Selçuklu ve Osmanlı mimarlık anıtları üzerine yoğunlaştırdı. 

Arkitekt, Konya Halkevi Dergisi başta olmak üzere çeşitli gazetelerde mimarlık ve sanat tarihi konularında yazılar yazdı.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar