5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Koca Ragıp Paşa


Koca Ragıp Paşa   (1698-1763)
 

Osmanlı Sadrazamı Koca Ragıp Paşa, İstanbul’da doğdu. Babası defterhane katibi Şevki Mustafa Efendiydi. Yetenekli ve zeki bir insan olduğundan, küçük yaşta babasının yanında Doğu dillerini öğrenmiş, iyi bir öğrenim görmüştü. Bağdat defterdarlığı, Sadaret mektupçuluğu gibi memurluklarda bulunmuş, 1740’ta Reisülküttaplığa, 1743’te de Mısır valiliğine atanmıştı. Bağdat defterdarlığı sırasında bilim, edebiyat ve idare işlerinde gösterdiği başarı, Bağdat valisi Ahmet Paşa’nın takdirini kazanmış, vali için yazdığı kaside de para bağışı ile ödüllendirilmiştir. 1756 yılında Sultan Üçüncü Osman’ın Sadrazamı olarak sadarete geldi. Sultan Üçüncü Mustafa zamanında da Sadrazamlığa devam etti. 

Devlet memurluklarının alt kademelerinden başlayarak sadrazamlığa kadar yükselen Koca Ragıp Paşa, Osmanlı İmparatorluğunun çözülmeye yüz tuttuğu bir dönemde Sadrazamlığı başarıyla yürütmüştür. 1753 yılında Sultan Üçüncü Mustafa’nın kız kardeşi Saliha Sultan ile evlenmiş, bu evlilik kendisini padişaha daha da yakınlaştırmıştır. Sadrazamlığı sırasında imparatorluk sürekli barış içinde yaşamıştır. Vilayetlerde asayişin korunması, maliyenin düzeltilmesi, askerin disiplinli eğitimi, savaş gemileri yapımı, Laleli Cami inşası, Koca Ragıp Paşa devrine rastlar. 

Devlet adamlığını ve edebi kişiliğini bir arada yürüten Koca Ragıp Paşa, yaşarken şiirlerini toplayamamış ancak ölümünden sonra Müstakimzade’nin yardımı ile şiirleri düzenli bir divan halinde toplanmıştır. Koca Ragıp Paşa’nın günümüze kadar gelen ve İstanbul kütüphanelerinin bazılarında asılları bulunan diğer eserleri ise Münşead Mecmua, Tahrik ve Tevfik, Safinat al Ragıp’tır. 1763 yılında ölen Koca Ragıp Paşa, İstanbul (Koska’da) Laleli’de kendi adını taşıyan kütüphanenin yanında gömülüdür.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar