5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Krikor Amira Balyan


Krikor Amira BALYAN   (1764-1831) 

Hassa mimarı. Balyan ailesinin hassa mimarı olarak ilk kuşağın en önemli kişiliğidir. Yine hassa mimarı olan Meremetçi Bali Kalfa’nın oğludur. Babasının adından ötürü Baliyan veya Balyan olarak adlandırılmış ve Balyan soyadını ilk kez kullanan kişi olmuştur.Tanınmış hassa mimarı Minas Kalfa’nın damadı ve yine hassa mimarı Ohannes Amira Severyan’ın da kayınpederidir. 

Krikor Balyan, III.Selim döneminde (1789-1807) başladığı kariyerini II.Mahmud döneminde de (1808-1839) sürdürmüştür. Bu dönemlerde inşa edilmiş başlıca kamu yapılarının mimarı olarak tanınmaktadır. Genç yaşta büyük yapıların sorumluluğunu üstlenen Krikor Kalfa’nın en etkin ve verimli çalışmaları, III.Selim dönemine ratlamaktadır. Yapı listesinde 6 saray, 4 kasır, 6 kışla, 1 cami, 2 kilise, 2 büyük bent ve 2 idare yapısı bulunmaktadır. 

Başlıca yapıtları: 

Sarayburnu’ndaki saray (yandı), Beşiktaş Sarayı (yıktırıldı), Beylerbeyi sarayı (yeniçeriler tarafından yakıldı), valide Sultan sarayı (Kasr-ı Cedid), defterdar Sarayı (Haliç), Anyalıkavak kasrı, Nusretiye Camii, Selimiye Kışlası ve çevre yapıları, Davutpaşa Kışlası, Beyoğlu Kışlası, Darphane-i Âmire, Valide Bendi (Bahçeköy), Topuzlu (I.Mahmud) Bendi (Bahçeköy), Yangın Köşkü (Beyazıt) olarak sıralanabilir.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar