5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Macit Rüştü Kural


MAcit Rüştü KURAL   (1899-1964) 

Mimar. İstanbul’da doğdu. Güzel Sanatlar Akademisi Y.Mimarlık Bölümü’nden 1928 yılında mezun olmuş, Mösyö Monceri’nin atölyesinde çalışmıştır.Monceri’nin atölyesinde İtalyan rönesansını, Fransız rokokosunu bir yabancı sanatkâr kadar benimsemiştir. Fakat klasik Türk mimarisi üzerinde çalıştığı rölevelerinde ise asıl mimarlık ruhu ortaya çıkmıştır. 

Mimar Macit Rüştü, mezun olduktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nda görev almıştır. 1929 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesi mimarı idi. Daha sonra Ayasofya Müzesinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Röleve Dairesine geçmiştir. Meslektaşları onun mimarlığının zirvesine burada ulaştığından söz etmişlerdir. Ayasofya Müzesi’nin çeşitli bölümleri, sebili, Kariye Camii, Topkapı Sarayı onarımları hep bu döneme rastlar. 

Bursa Yeşil Türbeyi ilk kez 1937 yılında incelemiş, yapının durumunu anlatan uzun bir raporu ilgililere sunmuştur. Bunu üzerine türbenin rekonstriksiyon projelerinin hazırlanması Mimar Macit bey’den istenmiştir. Böylece 1941-1943 yılları arasında türbeyi ve medreseyi restore etmiştir.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar