5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Mesut Cemil Tel


Mesut Cemil TEL   (1902-1963) 

Tambur virtüözü, viyolonselci, koro yönetmeni. Tamburi Cemil bey’in oğludur. İlk müzik derslerini babasından ve Kaşıyarık Hüsamettin Bey’den aldı. Daha sonra, Rauf Yekta, Hafız Ahmet Irsoy, Neyzen Emin Dede gibi bestecilerin öğrencisi oldu. İzzet Nezih Albayrak ile batı müziği çalışmalarını sürdüren Mesut Cemil, Şerif Muhittin Targan’dan viyolonsel dersleri aldı. 

1922’de Berlin’de Viyolonsel Profesörü Hugo Becker’in öğrencisi oldu. Döndüğünde İstanbul Konservatuarı, tambur, solfej, teori öğretmenliğine getirildi. Cemal Reşit Rey ve Muhittin sadak ile konserlere katıldı. 1926’da, Türkiye’nin ilk radyosu Türk Telsiz Telefon Anonim Şirketi’nin kurduğu vericide çeşitli görevler aldı.
 
1938-1950 arasında İstanbul ve Ankara Konservatuarlarında öğretmenlik yaptı. 1951’de yeni kurulan İstanbul radyosu Müdürlüğüne atandı. 1955’te Cevdet Çağla ve Hilmi Rit’le Bağdat’a giderek, dört yıl süreyle ders verdi. Döndüğünde İstanbul Radyosu baş danışmanlığına getirildi. 1960’da emekliye ayrıldı. Mesut cemil, klasik Türk müziğini tanıtmaya çalışmıştır. Batı müziği ile Türk müziği bileşimini gerçekleştiren sayılı sanatçılardandır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar