5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Mimar Davut Ağa


Mimar Davut Ağa   (? -1598) 

Mimar Sinan’ın ölümünden sonra onun sanat geleneğini "Ser-mimar-ı âlem" Davut Ağa sürdürmüştür. Davut Ağa’nın nerede ve hangi tarihte doğduğu bilinmiyor. Ne var ki 1575’te "Suyolu nazırı" olduğu ve uzun yıllar Koca Sinan ile beraber çalıştığı belgelerle ortaya konmuştur.

Davut Ağa, İstanbul’un su yollarının bakım ve onarımında çok başarılı olmuş, su yollarının geçtiği bağlara, bahçelere sahiplerince meyva ağaçları dikilmesini, su yollarına zarar verilmesini önlemiştir. İlk yapımı Fatih Sultan Mehmet devrine ulaşan Topkapı Sarayı su yolunu elden geçirmiş ve bir haritasını yapmıştır. 1582 yılında suyolu nazırlığı görevine Mimar Hasan Ağa, ardından da Mimar İsmail Ağa atanırken, Mimar Davut, "Dergâh-ı âlî çavuşluğu"nu sürdürmüştür. 

O yıllarda İran’a sefer açılır. Ordu ile beraber yüz kadar ustanın da gitmesi gerekmektedir. Ferhat Paşa komutasındaki orduda, Mimar Sinan’ın buyruğuyla Davut Ağa ve onun seçtiği yüz usta görev alır. İki yıl süren güçlüklerle dolu seferden sonra İstanbul’ a dönen Davut, gene Sinan’ın yanında çalışmaya başlar. kendisinie saraydaki Has Oda ve hamam inşaatının denetimi verilir. 

Ardından da Koca Sinan’ın ölümüyle boşalan Hassa Başmimarlığı görevine atanır (1587). Mimar Sinan’ın son yıllarında, başta su yolları olmak üzere Davut Ağa’nın çeşitli yapı çalışmalarına büyük önem vermiştir. Üsküdar Atik Valide Camii’nin (1584) yapımında çok emeği geçmiş, ayrıca Çarşamba’da Mehmet Ağa Camii, hamam ve türbesini 1585-1586 yıllarında o yapmıştır. 

Artık İstanbul’un bütün mimari yapıların denetim ve gözetim yetkisi Davut Ağa’nın elindedir. III.Murat’ın saltanat yıllarının ürünü olan iki önemli yapıtın, Sarayburnu sahilinde İncili Köşk ve Sirkeci’de Beyazıt Köşkü’nün mimarı Davut Ağa’dır. Köşkü çok beğenen III.Murat, bu kez de Sirkeci yakınındaki Beyazıt Köşkü’nü yıktırarak, İncili Köşk tarzında yeni bir köşk yapmasını Başmimar Davut Ağa’ya buyurdu. Sepetçiler Köşkü’nün yapımına böylece başlanılmış oldu. 

Sinan Paşa bu tarihten sonra yaptıracağı her yapıda Başmimar Davut Ağa’yı görevlendirdi. Divanyolu’nda, Parmakkapı Sinan Paşa Türbesi yanındaki zarif sebilin yazıtında, Sinan paşa’nın övülmesinin yanısıra Davut Ağa’dan da söz edilmektedir.
III.Murat’tan sonra Davut Ağa’nın ilk yapıtı, Ayasofya yakınındaki türbe, son yapıtı ise Eminönü’nde bitiremediği Valide Camii olmuştur.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar