5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Molla Gürani


Molla Gürani   (?-1487)
 

Gerçek ismi Ahmed Şemseddin olup, Güran’da dünyaya gelmiştir. Sultan II.Murad ve Fatih Sultan Mehmed dönemi bilginlerindendir. Öğrenim için dönemin en önemli bilim merkezi olan Kahire’ye gitti.
 
İbn Hacer Askalani’den icazet aldı. Molla Yegan’ın önerisi ile Edirne’ye geldi. Sultan II.Murad’a tanıtıldıktan sonra yıldızı parladı. Bursa’da Yıldırım Medresesine müderris olarak görevlendirildi. Şehzade Mehmed’e (Fatih Sultan Mehmed) hocalık yaptı. Fatih Sultan Mehmed’in tahta çıkışından sonra kendisine yapılan vezirlik önerisini kabul etmedi. Daha sonra kazasker oldu (1451). 

Bu görevinde doğruluktan ayrılmadı ve adaletli davrandı. Bu görevdeyken padişahın koruduğu kişileri kayırmamasından ötürü Fatih’in kırılmasına neden oldu. Bundan dolayı da İstanbul’dan Bursa’ya gönderildi. Orada da eski tutumunu sürdürdü. Padişahın yakınlarından birinin şeriata aykırı önerisini reddettiği gibi, kendisini de dövdü. Bu olay üzerine Fatih, Molla Gürani’yi görevden aldı. O da Mısır’a giderek Sultan Kayıtbay’ın beğenisini kazandı.
 
Daha sonra Fatih yaptığı hatayı anlayarak yeniden İstanbul’a çağırdı.1457’de Bursa kadılığına, 1470’de de müftülük görevine getirildi.Öldüğünde vasiyeti üzerine 180 bin akçe tutan borcu hazineden karşılandı. 

Başlıca eserleri: 

Gayetü’l Aman fi Tefsirü’Seba al Maani, 
Revseri Raci Alâ Riyazü’l Buhari.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar