5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Mustafa Plevneli


Mustafa PLEVNELİ   (1940- )

1957-1961 yılları arasında, İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Dekoratif Resim Bölümü’nde öğrenim gördü.1963’te Stuttgart’ta dekoratif duvar teknikleri üzerinde araştırmalar yaptı. 1965’te Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’na öğretim görevlisi olarak atandı. 1970’te Salzburg Yaz Akademisi’nde baskı teknikleri üzerinde çalıştı. İlk kişisel sergisini 1971’de İstanbul’da seramik, gravür ve emaye çalışmalarıyla açtı.

Frechen uluslararası grafik, İskenderiye, Fredrikstadt uluslararası ve Ljubliana grafik bienaline katıldı. Sherato, İntercontinental ve Etap Otelleri ile Cumhurbaşkanlığı köşkü dekor projeleri üzerinde çalıştı. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Ödüllerinden bazıları:1972 İskenderiye Bienali (Baskı Dalı 2.lik Ödülü), 1973 Kültür Bakanlığı 50. Yıl Resim Yarışması (Başarı Ödülü), 1975 İstanbul Arkeoloji Müzeleri Açıkhava sergisi (Resim Dalı Başarı Ödülü), 1979 Cumhurbaşkanlığı (Sanat Madalyası) 1985 19. DYO Sergisi (Başarı Ödülü).

Suluboya tekniği üzerinde yoğunlaşan çalışmaları, doğa ve insan sevgisinden, çevre tutkusundan kaynaklanır.Mavi gezi ve kıyı izlenimleri, deniz ve İstanbul görünümleri, suluboya resimlerinin başlıca konularını oluşturur. Boyanın sıcak ve geçirgen etkisi, görünümü derin bir perspektif duygusuyla kavrama pratiği ve renkçi eğilim, bu resimleri birleştiren temel özelliklerdir.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar