5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Nihat Nigizberk


Nihat NİGİZBERK   (1878-1945)
 

Mimar. İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Erkânı harp mirlivalarından Ahmet Şükrü paşa’nın oğludur. Sanayii Nefise Mektebi Alisi’nden mezun olmuştur. Hariciye Nezaretine girmiş, tercüme kaleminde çalışmıştır.

Meşrutiyetin ilanından sonra Mimar Kemalettin Bey’in başkanlığında kurulan Evkaf Nezareti fen heyetine girdi. Mimar Nihad Bey 1330 yılına kadar bu görevde kaldı. Birinci Vakıf hanı, İkinci Vakıf Hanı, Üçüncü Vakıf Hanı ve Dördüncü vakıf Hanı, bebek Camii, Bostancı Camii ve Şehremin’indeki Vakıf Gureba Hastanesi pavyonlarının yapım çalışmalarına nezaret etmiştir. 

Suriye bölgesi Evkaf baş mimarlığına tayin olmuş, bu arada Medinei Münevvere’de medrese yapımına başlamış, başarısından ötürü de Evkaf nazırı Hayri Efendi tarafından taltif edilmiştir. I.Dünya Savaşı’ndan sonra Mimar Kemalettin Bey ile beraber Filistin Meclisi Ali Şeri İslâmiye tarafından Mescid-i Aksa’nın tamiri için Kudüs’e gitmiştir. 

Yurda döndükten sonra, önce Ankara’da Vakıflar Genel Müdürlüğü mimarlığına, sonra da İnşaat ve Tamirat Müdürlüğü görevine getirilmiştir. Ölümüne kadar da bu görevde kalmıştır. Ankara, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerindeki 78 abidenin restorasyon çalışmalarını üstlenmiş, bunlardan 47’sini tamamlamıştır. Bunların yanı sıra Türkiye’nin çeşitli yerlerinde Vakıflar genel Müdürlüğü’ne gelir getirecek 26 adet çeşitli gayrimenkul inşa etmiştir.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar