5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Niyazi sayın


Niyazi SAYIN   (1927- )

Ney sanatçısı, istanbul’da doğdu.Niyazi Sayın, Haydarpaşa Lisesi’ni bitirdikten sonra Üsküdar Musıki Cemiyeti’ne devam etti, bu arada Tophanelioğlu Hüseyin Fahri Tanık’tan meşke, bir süre sonra da neyzen Gavsi Baykara’dan ney öğrenmeye başladı. Neyzen Halik Dikmen’le çalışarak ney tavrını geliştiren Sayın, Hüseyin Fahri Tanık, Dr. Hamid Hüsnü Bey ve udi Vahit Bey’den dindışı, Mustafa Düzgünman ve Muzıkalı Muhiddin Efendi’den de pek çok dini eser öğrendi. 

1951’de İstanbul Radyosu’na girdi, emekli olduğu 1980’e kadar radyodaki Türk Musıkisi programlarına katıldı; Mesud Cemil’in yönettiği klasik koroda ney üfledi.
1952’de Belediye Konservatuarı’nı bitirdi. Hamparsum notasının iki türünü de öğrendi. 1965’de girdiği Belediye Konservatuarı İcra Heyeti’nde 1967’ye kadar ney üfledi. 

Her yıl İstanbul ve Konya’da düzenlenen “Mevlana’yı Anma” haftalarında okunan mevlevi ayinlerinde uzun yıllar neyzen ve neyzenbaşı olarak yer aldı. Topluluk üyesi ve solist olarak yurtdışında ıÜüsayısız konsere katıldı. 1980-1981 öğretim yılları ABD’de Seattle’daki Washington Üniversitesi’nde Türk Muskisi ve ney dersleri verdi.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar