5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Pars Tuğlacı


Pars TUĞLACI   (1935- )
 

Tarih araştırmacısı. Dil bilgini. Kıbrıs’ta, Melconian Eğitim Enstitüsü’nü (1951), ABD’de Michigan Üniversitesi’ni (1955) bitirdi. Ankara Askeri Tıp Akademisi’nde (1955-1958), İstanbul’da Orta ve Yüksekokullarda (1958-1961) İngilizce okuttu. Sözlük ve Ansiklopedi çalışmalarına 20 yaşlarında başladı ve bu dalda uzmanlaştı. Yayımladığı İngilizce’den Türkçe’ye ve Türkçe’den İngilizce’ye dil ve meslek sözlüklerinden dolayı İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından tebrik edildi (1966).

Türkiye Türkçesi’nin en geniş sözlüğü Okyanus’u telif etti Türkiye’nin 1071 öncesi ve sonrası tarih ve kültürünü konu alan 25 ciltlik Büyük Türk Ansiklopedisi’ni hazırladı.
Paris İnsani Bilimler Evrensel Akademisi (Academie des Sciennes Humaines Universelles) tarafından ’Şeref Profesörlüğü Payesi", Amerika Birleşik Devletleri’nin Los Angeles Eyaletindeki Addison Devlet Üniversitesi’nce, ’Genel Araştırma Doktorluğu’ payesi, Londra Üniversitesi Tatbiki Araştırma Enstitüsü’nce ’Edebiyat Doktorluğu’ payesi verilen Pars Tuğlacı, ABD’nin Uluslararası Bibliyoğrafya Enstitüsü’ne ’Şeref Profesörlüğü’ ünvanıyla ve Avustralya’nın Uluslararası Koordine Araştırma Enstitüsü’ne de Şeref Profesörlüğü ünvanıyla ömür boyu üye seçildi.
Tarihçi ve dilbilimci Pars Tuğlacı’ya, Bohemya Kraliyet Tacı’nın ’Baron’ ünvanı, Askeri ’Deniz Kartalı’ ünvanı ve Kudüs Kutsal Haç

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar