5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Sadettin Kaynak


Saadettin KAYNAK   (1895-1961)

Hafız Hacı Sadettin Kaynak, Fatih Camii Müderrislerinden Ali Alâüddin Efendi’ nin oğludur. Taşkasap semtinde Lütfipaşa Mahallesinde doğmuştur. İbnülemin doğum tarihini 1885 olarak vermiştirSesinin güzelliği ve musikiye olan yakınlığı küçük yaşlarda dikkati çekmiş, Hafız Melek Efendi’ den dini musiki , ilahiler öğrenmiş, Darüşşafaka muallimlerinden Kazım Bey’ den (Kazım Uz) ve Kasımpaşa Küçükpiyalê Camii imamı Hafız Cemal Efendi’ den ve Neyzen Emin Dede’ den (Yazıcı) faydalanmıştır. Aldığı yoğun dini eğitim sonunda Hafız olmuş ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ ni bitirmiştir.
 
Sultanselim ve Sultanahmet Camii başimamlığı ve hatipliğinde bulundu.Bestelerinde, ilgilendiği halk müziğinin de etkileri görülür. 1926’da yurdumuzda hızla gelişmekte olan film ve plak endüstrisinde çalışmaya başladı. 1935-1940 yıllarında çıkan plakların yüzde doksanı Kaynak’ın şarkılarıyla yapılmıştır. Güftelerini genellikle Karacaoğlan ve Âşık Emrah gibi ozanlardan almış, klasik Türk müziği ile halk arasında köprü kurarak yeni bir tür oluşturmuştur.Türk musıkisi Bestekârları Külliyatı dizisinden kimi notaları basıldı. 

Çeşitli makamlarda çok sayıda bestesi bulunmaktadır. Bunlardan en çok bilinenleri : İncecikten Bir Kar Yağar, Leyla Bir Özge Candır, Dertliyim Ruhuma Hicranımı Sardım da Yine, Ela Gözlerini Sevdiğim Dilber.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar