5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Samiha Ayverdi


Samiha AYVERDİ   (1906- ?) 

Yazar, romancı. İstanbul’da doğdu. İlköğrenimini Süleymaniye Kız Numune Mektebi’nde (1921) yaptı. Bu okulu bitirdikten sonra özel öğrenim gördü ve temelde kültürlü olan aile çevresinde kendini yetiştirdi.Romanları yanında hatıralarını ve incelemelerini kitap biçimi ile kaleme almış olmakla birlikte, sonradan kitaplarına giren bu tür yazılarını zaman zaman çeşitli dergi ve gazetelerde yayınladı. 1972 yılından itiberen Kubbealtı Akademi Mecmuası’nın sürekli yazarlığını yaptı. 

İnceleme ve hatıra türündeki eserlerininçoğunda Osmanlı dönemindeki yaşamın tatlılığını, bunları epeyce yakından tanımış biri oılarak temiz bir dille, duru bir lirizmle ve kadınlığına özgü bir incelikle anlatmıştır.Bu yaşamı ve onun bağlı olduğu medeniyeti anlatırken izlenimlerini hemen hemen Rumeli Türklüğünden aldığı görülmektedir. Ancak yaşanan şehir istanbul’dur.Fatih adlı eserinde Fatih Sultan mehmed’i inceler. Boğaziçi’nde Tarih’te ise hayat ve medeniyet akışının en yoğun olduğu Boğziçi’nin güzelliklerni dile getirmiştir. 

Eserlerinden bazıları: 

Aşk Bu İmiş (1939), Batmayan Gün (1939), Mabette Bir Gece (1940), Ateş Ağacı (1941), Yaşayan Ölü (1942), İnsan ve Şeytan (1942), Yolcu Nereye Gidiyorsun (1944), Mesihpaşa İmamı (1944), İbrahim Efendi Konağı (1964).

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar