5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Sulhi Dölek


Sulhi DÖLEK   (1948-  )

20 Eylül 1948'de İstanbul'da doğdu. Deniz Harp Okulunu ve daha sonra Michigan Üniversitesi'ni bitirdi. 1989 yılına kadar, gemi inşa yüksek mühendisi olarak Deniz Kuvvetleri'nde çeşitli görevlerde bulundu.  

İlk öykülerinden biri1969 Varlık Yıllığı'nda yayımlandı. Aynı yıl, "Dünya Dönmüyor Artık" adlı tek perdelik bir oyunla Yusuf Ziya Ortaç Armağanı'nı kazanarak Akbaba yazarları arasına katıldı. Sonraki yıllarda öykü ve roman çalışmalarının yanı sıra,  Milliyet, Cumhuriyet gibi gazetelerle Çivi, Nokta, Tempo ve Diyojen gibi haftalık dergilerde, Varlık'ta ve başka sanat-edebiyat dergilerinde mizahi bakışlı yazılar yazdı. Çocuklar için de çok sayıda ürün verdi.1979 yılında "Yeşil Bayır" adlı romanıyla Kültür Bakanlığı Çocuk Romanları Yarışması'nda birinci oldu.

Başlıca Kitapları:

Korugan (Roman, 1975, Milliyet Yayınları Roman Yarışması üçüncüsü)
Geç Başlayan Yargılama ( Roman, 1980 )
Vidalar ( Öyküler, 1983 Sabahattin Ali Öykü Ödülü )
Kiracı ( Roman, 1983 Madaralı Roman Ödülü )
Teslim Ol Küçük ( Roman , 1988 )
Truva Katırı ( Roman , 1991 )
Aynalar (Öyküler, 1994 Yunus Nadi Öykü Ödülü)
Kirpi (Roman, 1996 İş Bankası Edebiyat Büyük Ödülü)
Habis'in Serüvenleri (Anlatı, Varlık Yayınları,1997)

Bunlardan başka, İçimizdeki Yasakçı adıyla kitaplaşan bir incelemesi, Üçüncü Kattaki At, Yeşil Bayır, Arkadaşım Dede, Kestane Şekeri, Her Şeyi Bilen Çocuk, Küçük Çalgıcılar, Kahkaha Tarlası ve Hayvanlar Alfabesi gibi çocuk kitapları, Kuşkucu adlı bir tiyatro oyunu, çok sayıda radyo ve televizyon oyunu var.

Ambrose Bierce'in "Fantastic Fables" adlı kitabını "Karanlığın Kahkahası" adıyla dilimize kazandırdı. Süper Baba, Külyutmaz, İkinci Bahar, Unutma Beni gibi televizyon dizilerinin yanı sıra, Truva Katırı romanından televizyona uyarladığı Koltuk Sevdası adlı dizinin de senaryosunu yazdı. Süper Baba'nın senaryosuyla1997 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin "Zirvedekiler" ödülünü kazandı. 2000 yılında ise İkinci Bahar'la bu kez İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerince yine televizyon senaryosu dalında yılın başarılı iletişimcisi seçildi.


 

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar