5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Timur Selçuk


Timur SELÇUK   (1945- )


İstanbul doğumlu. Klasik Türk Müziği sanatçısı Münir Nurettin Selçuk ile tiyatro sanatçısı Şehime Erton’un oğludur. İlk ve ortaöğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. İlkokulla birlikte İstanbul Belediye Konservatuarı’na da başlayan Timur Selçuk, 1952-1961 yılları arasında solfej, armoni ve piyano eğitimi aldı. 1964’te Paris’e giderek, altı yıl süreyle Ecole Normale de Musique’te piyano, kompozisyon ve orkestra şefliği bölümlerine devam etti.

1967’de "Ayrılanlar İçin" adlı ilk 45’liği yayımlandı. Aynı yılın sonunda ikinci hit şarkısı "Sen Gidince" ile büyük çıkışını sürdürdü. Ardından "Beyaz Güvercin" ve "İspanyol Meyhanesi" adlı başyapıtları geldi. 1975’te Ankara Sanat Tiyatrosunun yönetmenliğini üstlendi. AST’a, bazı özel tiyatrolara ve Devlet Tiyatrosu’na, aralarında "Nereye Payidar", "Küçük Adam N’oldu Sana" ve "Rumuz Goncagül"ün de bulunduğu 30’a yakın oyun müziği yazdı.

1977 yılında İstanbul Oda Orkestrası’nı, 1978’de de halen öğretimini sürdüren Çağdaş Müzik Merkezi’ni kurdu. Timur Selçuk’un Bir Uzay Masalı adını taşıyan pop-operası, Yunus Emre, Tarih Merdiveni ve Mevlana adlı bale müzikalleri de var. Yaptığı film müzikleri içinde Üç İstanbul, Sarıpınar 1914, Hakkari’de Bir Mevsim ilk akla gelenlerin başlıcalarıdır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar