5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Ulvi Uraz


Ulvi URAZ   (1921-1974) 

Tiyatro oyuncusu ve yönetmen.Yüksek öğrenimini Devlet Konservatuarında tamamladı (1943). Devlet Tiyatrosu’nda Julius Sezar (1944), Lokantacı kadın (1947), Köşebaşı (1948), Şamdancı , Cimri, On İkinci Gece (1949), Yalancı, Scapin’in Dolapları (1950), Tüccar, Hamlet (1952, vb. oyunlar oynadı.

Tiyatro bilgi ve görgüsünü arttırmak için eşi piyanist Selçuk Uraz ile birlikte Fransa’ya gönderildi. Yurda döndükten sonra tutuklandılar. Serbest kalınca Küçük Sahne’de Nina adlı oyundaki rolüyle büyük başarı kazandı; ardından R.Erduran’ın “Cengiz Han’ın Bisikleti adlı oyunda çok üstün bir oyun çıkardı.

1960’ta İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda Hamlet ve Fazilet Eczanesi adlı oyunlarda ve aynı yıl Küçük Sahne’de Gazebo’da rol aldı. 1961’de Dost Oyuncular adıyla kendi topluluğunu kurdu ve iki güldürü sergiledi. İki yıl sonra Ulvi Uraz Tiyatrosu’nu kurdu. Haldun Taner’in Gözlerimi Kaparım Vazifemi yaparım adlı oyununu sergiledi.

Bu oyunundaki rolüyle “İlhan İskender” en iyi erkek oyuncu ödülünü aldı. Topluluğun sergilediği pek çok yapıt arasında Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı da vardır. Ulvi Uraz, yönetmen olarak, seyircisi ile bütünleşmiş ve onu hep ileri götürmek çabası gütmüştür, bir ikisi dışında, hep yerli yazarların oyunlarını sergilemiştir. Ölümünden sonra eşi Selçuk Uraz tarafından adına ödül kondu.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar