5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Utarit İzgi


Utarit İZGİ   (1920- )
 

Mimar.İstanbul’da doğdu.Galatasaray Lisesi ve Güzel sanatlar akademisi Y. Mimarlık bölümünden mezun oldu. 

Aynı yıl Akademinin Mimarlık bölümünde Yapı dersi ve Proje asistanlığına atandı, birkaç yıl sonra ayrıca İnce Yapı dersi asistanlığıyla da görevlendirildi.
İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı Kürsüsünde Yeterlik tezi hazırlayarak asistanlık devresini tamamladı. 

Sırasıyla İnce yapı, Mimari Proje Atölyesi ve Y. Dekoratif Sanatlar Bölümü İç Mimarlık Atölyesi öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürdü. 


1961-1962 Yılları arasında bir süre Y. Mimarlık Bölümü Başkanlığı Yapan Prof. Utarit İzgi, Akademi ve Mimarlar odası temsilcisi olarak Ulusal ve Uluslar arası mesleki seminer, panel, sempozyum ve kongrelere katıldı. Bu araştırmaları ile ilgili tebliğleri ve Akademi, Mimarlık, Yapı, Tasarım Dergilerinde yer alan makaleleri dışında, D.G.S.A. tarafından yayınlanan "Pencere, Hafif Bölmeler ve Yardımcı Koruyucular" Başlıklı iki ciltlik kitabı hazırladı. Mimarlıkta Süreç - Kavramlar - İlişkiler Başlıklı kitap yayımlandı. Belde Batum Aysel ile hazırladıkları Kapılar - Hafif Bölmeler Başlıklı 3. Kitabı da yayınlandı. 

Yapıtların önemli bir kısmı yerli ve yabancı dergilerde yayınlandı.

Utarit İzgi, Mimarlık Bölümü Başkanlığı yaptığı D.G.S.A.’ de Akademik mimarlık eğitim düzeyinin, mesleği uygulama dönemiyle paralellik gösterecek şekilde geliştirilmesi, çağdaş ve katılımcı bir yönetimin yapılanması aşamalarında öğretim kadrolarıyla, öğrenci temsilciliklerinin birlikte çalışmaları ilkesine dayanan bir sistemin kurulmasını destekleyerek bu konuda çaba gösterdi. 

Eserlerinden bazıları:

Feneryolu Nedim Karakurt Villası (1956, Mahmut Bir ile); Pendik A.Kunt Yalısı (1964, A.Mutlu,E.Suher ile); Ankara Gima Mağazası İç Mekan Düzenlemesi-Mobilyalar (1967, Önder Küçükerman ile); Burgaz İkiz Yalı (1968); Taksim Fransız Konsolosluğu ve Kültür Ateşeliği İç Mekan Düzenlemesi (1977, M.Demirkan, A. Muslubaş ile); Beylerbeyi Jak Kamhi Yalısı (1979, M.Demirkan, A. Muslubaş ile); Kanlıca Ferit Edgü Yalısı (1980, M.Demirkan, A. Muslubaş ile); Mecidiyeköy Pamukbank İç Mekan Düzenlemesi-Mobilyalar (1981); Maçka Ö.Olcay Apartmanı (1984, Dilek Akbeğ ile); Adabank Genel Müdürlüğü İç Mekan Düzenlemesi-Mobilyalar (1985, D.Akbeğ ile); Yeniköy Sami Kamhi Köşkü (1986, A. Demir, N. Gök ile); Eski Eser Konut-Koruma-Yenileme (1989, A Demir, N. Gök ile); Uskumruköy Evleri (1996, Belde Batum ile); Çiftehavuzlar Fazilet Apartmanı (1998); Mecidiyeköy Profilo alış veriş merkezi (1998, B.Batum Aysel, B. Gücüyener ile); 

Adabank Genel Müdürlüğü İç Mekan Düzenlemesi-Mobilyalar (Yenileme 1998, D.Akbeğ ile); İzgi’nin öğretim görevinin yanı sıra yürüttüğü mesleki uygulamaların bazılarıdır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar