5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Vitali Hakko


Vitali HAKKO   (1913–2007) 

İşadamı ve modacı. İstanbul Yedikule’de 1913 yılında dünyaya geldi. Çalışma hayatına 13 yaşında Mahmutpaşa'da kumaşçı Spiros'un yanında çırak olarak başladı. Daha sonra Kapalıçarşı'daki Kupidis mağazasında tezgâhtar oldu. Vitali Hakko, tezgâhtarlığı sırasında Kupidis mağazası dahil, çarşıdaki diğer esnafın mağazalarının vitrinlerini yapmaya başladı.

Kapalıçarşı'da yılda bir kez yapılan vitrin yarışmasında hazırladığı bir vitrinle ilk ödülünü aldı.

Vitali Hakko, Şapka ve Kıyafet Devrimi’nden sonra, 1934’te kendine ait ilk mağaza olan “Şen Şapka”yı Sultanhamam'da açtı. Vitali Hakko, kadına şapka giydirerek bunu yaygınlaştırıp, bir moda haline getirdi.

Bugün bir moda markası olan Vakko'nun temelleri de “Şen Şapka” mağazası ile atıldı. 1948 yılında üretimine başladığı eşarplar ve ardından Türk ipeklisinden ürettiği emprime kumaşların ünü yabancı modacıların da ilgisini çekti.

Vitali Hakko, başta Bedri Rahmi Eyüboğlu olmak üzere ünlü sanatçılarla işbirliği yaptı ve onların desenlerini Türk kadınları için eşarba dönüştürdü

1962 yılında hazır giyime geçen Hakko, ilk hazır giyim mağazasını İstanbul'un o dönemlerde moda merkezi olan Beyoğlu'nda açtı ve Türkiye modern mağazacılık anlayışıyla tanıştı.

Vakko, dünyada perakende sektöründe yaşanan tüm yenilikleri Türkiye'ye taşıyan ilk marka oldu.

Vitali Hakko, Batı'nın en ünlü modacıları ve giyim markalarıyla işbirliği kuran ilk iş adamı oldu. Moda ile ilgilenenleri ilk büyük moda defileleriyle tanıştırdı. Ayrıca Türkiye'de moda mankenlerinin eğitimle yetiştirilmesine, hazır giyim sektörünün gelişmesi için meslek örgütlerinin kurulmasına, ilk sektörel moda dergi ve fuarlarının düzenlenmesine öncülük etti.

1969 yılında kurduğu fabrikası sayesinde başkent Ankara ve ardından İzmir'de açtığı mağazalarıyla Türkiye Vakko'yu tanıdı.

1982 yılında oğlu Cem Hakko'nun şirkete katılımıyla Vakkorama markası moda ve mağazacılık alanında Türkiye’deki genç kesime yeni ufuklar açtı.

50 yılı aşkın bir süre devam ettirdiği aktif iş yaşamında sayısız ödül alan ve moda sektöründe bir ekol yaratan Hakko, 1980'li yılların sonunda tüm yetkilerini oğlu Cem Hakko'ya devretti.

11 Aralık 2007 Salı günü hayatını kaybedinceye kadar da mağazaların yönetimine katkıda bulunmuştur.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar