5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Zağanos Paşa


Zağanos Paşa   (?- 1460) 

Fatih Sultan Mehmed dönemi vezirlerinden; İstanbul’un fethinde yararlılığı olmuştur. Devşirme olarak Osmanlı sarayına alınmıştır. Fatih Sultan Mehmed’in şehzadeliği zamanında Manisa’da Onunla birlikte bulunmuş, ilk padişahlığında da Edirne’de yanında olmuştur. Sultan II.Murad’ın padişahlığı döneminde de Balıkesir’e gönderilmiştir. Fatih Sultan Mehmed’in ikinci kez padişah oluşu ile yine Onun yanında yer almıştır.

Fetihten önce yapılan Rumelihisarı’nın kulelerinden bir tanesini yaptırmış ve o kuleye Zağonos Paşa Kulesi denilmiştir. Kulenin kapısı üzerindeki kitabe de bunu belirttiği gibi, İstanbul’un en eski kitabelerinden birisidir.
Zağanos Paşa Trabzon’un fethinde de bulunmuştur. Nitekim Trabzon Kalesi’nin kale kapılarından biri Onun ismini taşımaktadır. Ayrıca orada Zağanos Köprüsünü yaptırmıştır. 

Bir süre Gelibolu Valisi ve Kaptan-ı Derya olmuş, Taşoz ve Semadirek adalarını almıştır. Mora ve Teselya valiliklerinde de bulunmuştur.Son zamanlarında Vali olarak Balıkesir’e gönderilmiş, orada bir cami ve çeşitli hayrat yapmıştır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar