5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Zeki Faik İzer


Zeki Faik İZER   (1905-1988)

Müstakil Ressamlar ve D Grubu ressamları kuşağındandır, bir başka değişle 1900 ile 1910 arası doğumlulardandır. Bu kuşağın ressamlarının çoğu gibi; o da, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nden sonra Paris’te Lhote Atölyesi’nde öğrenimini tamalamıştır. İlginç olan ve onun farklılığını belirten resim anlayışından, ne Lhote’dan, ne de Akademi’deki öğretim görevlliği sırasında, etrafındakileri kendi sanat anlayışı ile etkileyen Leopold, Levy’den hiç bir iz gözlemlenmemesidir. O, Kübist akımın kendi resim biçimlerini, o mantığın cenderesinden geçirmeye yanaşmamıştır.

İlginç olan bir diğer gözlem, onun kendi kuşağı içinde uluslararası ödüller alan ve yabancı müzelere eseri giren birkaç sanatçımızdan birisi oluşudur.Zeki Faik İzer, gençliğinde sanat eleştirmeni olmak istemesine karşın; giderek sanat üzerine yazı yazmaya pek heves göstermemiştir. Hatta jürilerde görünmeye de istekli olmamıştır. ancak resim sanatının sorunlarını ve sınırlarını araştırmış ve bu alanda anlamadığı ya da kendine doğru görünmeyen Batı biçimlemelerine itibar etmemiştir. Öyle ki; böyle bir çalışmaya yönelmenin akademizmadan öte sonuç vermeyeceğini anlamış, kendi çalışmalarını da bu mantığın ışığında sürdürmüştür.

Yaşamı boyunca bu davranış özelliğini gösteren Zeki Faik İzer, kendi kişiliğini yansıtan yapıtları ve düşünceleri ile Türk resminde önemli bir yer almayı başarmıştır.

 

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar