18
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ
Belediye Sayfaları

Mevsimler Değişecek; 100 yıl sonra ilkbahar ve sonbahar yaşamayacağız!

 

İngiltere'de dünyanın bir numaralı meteroloji merkezi Hadley, önümüzdeki 100 yılın hava tahmin raporlarını açıkladı.

Meteoroloji uzmanı Dr. Mathew Collins'e göre, küresel ısınma nedeniyle Türkiye'deki hava sıcaklığı ortalama 6-8 derece artacak. Türkiye kuraklıkla boğuşan bir ülke haline gelecek. Ani sıcaklık değişimleri yüzünden ilkbahar ve sonbahar mevsimleri ortadan kalkacak. Dr. Collins tüm bunların nedenini, Golfstream sıcak su akıntısının azalmasına ve küresel ısınmanın artmasına bağlıyor.

Dr. Mathew Collins'in dehşet verici açıklamaları:

Yazın aşırı sıcaklar olacak ; 

Atlantik Okyanusu'ndaki Golfstream akıntısı, tropikal bölgelerdeki sıcak suları Avrupa'ya doğru taşıyarak bölgenin iklimini ılımanlaştıracak. Ancak küresel ısınma yüzünden kuzeydeki buzullar eriyerek Atlantik'in sularını soğutacak. Bu da akıntıyı engelleyecek. Akıntı kesildiğinde Kuzey Avrupa'da soğuklar baş gösterecek. İngiltere'nin kıyı şeritlerinde sıcaklık 5 derece düşecek. Buna küresel ısınma da eklenince bir dengesizlik yaşanacak. Beklenmeyen zamanlarda şiddetli soğuk ve sıcak dalgaları meydana gelecek. Mevsimler altüst olacak. İlkbahar ve sonbahar tarihe karışacak. Kışın ani soğuk dalgaları, yaz aylarında ise boğucu ani sıcaklar baş gösterecek.

Seranın etkisi büyük olacak

Uçak ile otomobillerden çıkan karbondioksitin neden olduğu sera etkisi dünyayı geri dönülmesi imkansız bir geleceğe doğru sürükleyecek. Dünyanın yörüngesi her 21 bin yılda değişerek iklimi etkiler ve hava sıcaklığının ortalama 1 derece artırır. Sera etkisi ise 3 yılda bir hava sıcaklığını 0.1 oranında artırıyor.

Türkiye'de kuraklık olacak

Güney Amerika Yağmur Ormanları'nın tahrip olması, sera etkisini ve kürüsel ısınmayı artıracak. Önümüzdeki 100 yılda sıcaklıklar 4-5 derece yükselecek. Türkiye iklim değişimlerini en çok hisseden ülkeler arasında olacak. Sıcaklık 6-8 derece artacak. Kuraklık, mevsim dengesinin bozulması, bitki örtüsünü etkileyecek. Türkiye gibi tarıma bağlı ülkeler kayıplar yaşayacak. Tarımın olumsuz etkilenmesi genetik tarımın gelişmesini sağlayacak.


İnsanların fiziksel görünümü değişecek

İklimdeki ani değişiklikler bitki örtüsüyle birlikte canlıları da etkileyecek. Yaşadığı coğrafi ortamın ve aldığı besinlerin değişmesi sonucu, insanların fiziksel görünümü de değişecek. 1000 yıl sonraki insanlar bugünkünden çok farklı olacak

 

KENTHABER - Beşiktaş/İSTANBUL
Yayın Tarihi : 18 Mart 2004 Perşembe 23:31:34
Güncelleme :1 Nisan 2004 Perşembe 12:32:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
okan alisik IP: 195.87.159.xxx Tarih : 11.03.2004 20:12:48
Merhaba bilim adamları türkiye nin kaderinin ilerde çok değişeceğini yazmışlar aslında suan bile ülkemiz karışık bir hale gelmiş ilerisinin durumuda belli değilmi zaten belli olmuş .