20
Mayıs
2024
Pazertesi
BİLİM TEKNOLOJİ
Belediye Sayfaları

Müzikte yükselen değer: MP3


    MPEG Player ya da herkesin bildiği ismiyle MP"3... Teknolojiyle içiçe olanların adını sıkça duyduğu MP3 ve beraberinde getirdiği teknoloji, artık başlı başına büyük bir sektör. Yüksek teknoloji ve tasarım odaklı ürünler geliştiren bilgisayar devi Apple'ın geçtiğimiz yıl internette iTunes adlı online müzik mağazasını açıp, 1 dolar fiyattan MP3 satmasının ardından Dell, HP ve hatta dünyanın en büyük perakende devi Wal - Mart bile bu işe girdi. Hatırlatalım, Apple, Dell ve diğer pek çok üreticinin bu formattaki müzik parçalarını destekleyen müzikçalarları da piyasada.

Peki bu firmaları müzik piyasasına yatırım yapmaya yönlendiren MP3'ün sırrı ne? Aslında sorunun cevabı oldukça basit. Pek çok tüketici, içinde aynı sanatçının parçaları bulunan tek bir müzik CD'sini satın almaktansa, sevdiği parçaları tek tek satın alarak kendi arşivini veya CD'sini oluştumaktan yana. Bu nedenle her gün onbinlerce kişi internete girerek bilgisayarlarına ya da müzikçalarlarına şarkı yüklemeye başladı. Bu, işin ticari olan boyutu.

    
    CD'yi MP3'e çevirmek


MP3'ün kullanıcı tarafında yayılmasının sebebi ise herhangi bir CD'de yer alan müzik parçalarının birkaç dakika içinde MP3 formatına çevrilebilmesi. Ve hatta kullanıcıların, bu MP3'leri arkadaşlarıyla sanal alemde paylaşabilmesi. Böylesine bir teknolojinin keşfiyle, bu formatı kullanan müzik çalar programları ve sıkıştırıcı yazılımların önü de bir türlü kesilemedi. Başta gençler olmak üzere pek çok bilgisayar kullanıcısı MP3'ün nasıl yapılabileceğini keşfetmek için internette dolaşmaya, forumlarda yazışmaya başladı. İşte CD'lerinizde yeralan müzik parçalarını, MP3 formatına çevirip müzik kutunuz veya bilgisayarınızda kullanmanın en basit yolu. Bu işlemi yapabilmek için öncelikle bilgisayarınıza internetten bir program indirmelisiniz. Şu an itibariyle en sorunsuz ve kolay program, MusicMatch Jukebox gibi gözükmekte.

Bu programı www.download.com veya http://download.com. com/3000-2167-10020670.html adresinden ücretsiz olarak yükleyebilirsiniz. Yükleme işleminin ardından, programı çalıştırarak kayıt tuşuna basıp, MP3 formatına çevireceğiniz müzik CD'sini CD sürücüye takın, istediğiniz parçaları işaretleyin. Müzik parçasının boyutuna göre 5- 8 dakika arasında bir zamanda parçalar MP3 formatına otomatik olarak dönüşecektir.
   
    Sıkıştırılmış format


    Son zamanların en gözde müzik formatı olan ve internette paylaşılmaya başlamasının ardından ABD'de yasadışı olarak adlandırılıp FBI tarafından yakın takibe alınan MP3, aslında basit anlatımla yeni bir müzik biçimi. MP3'e sıkıştırma biçimi de denilebilir.
    Örneğin bir CD'nin içinde yer alan toplam 12 parçanın, bilgisayara 55 MB olarak aktarılması mümkün. Bu rakam CD hafızasının 16'da bir kapasitesine denk geliyor. Hem de CD kalitesinde, sıkıştırma işlemi sırasında çok az bir kayıp yaşansa bile... MP3 formatındaki parçalar şu an, getirilen sınırlamalar sonucu intenetten ücretsiz olarak dağıtılamıyor olsa da, sanal alemdeki bazı internet sitelerinden pek çok şarkıya ulaşılabilir.

KENTHABER- Beşiktaş/İSTANBUL
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2004 Cuma 22:33:57
Güncelleme :4 Temmuz 2004 Pazar 20:51:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?