19
Mayıs
2024
Pazar
BEYLİKDÜZÜ - İSTANBUL

Muhtarların kapısın aşındırıyorlar

İstanbul trafiğine büyük hareketlilik getiren metrobüsün geçtiğimiz yaz Beylikdüzü'ne ulaşması gerekiyordu. Metrobüs hattında herhangi bir çalışma göremeyen vatandaşlar muhtarları sıkıştırırken, belediye yetkilileri çalışmaların sürdüğünü belirtiyor.

İstanbul'un E-5 yolu üzerinde yaşanan yoğun trafik sorununa çözüm için geliştirilen metrobüs hattının 4. etabı olan Avcılar-Beylikdüzü'nün hizmete açılma tarihindeki belirsizlik devam ediyor. Başkan Topbaş'ın ağustos ayında bitirilmesi konusunda açıklamalarda bulunduğu hat için ihaleye bile çıkılamadı. Beylikdüzü'nde ikamet eden vatandaşların merakla beklediği metrobüsün ön proje çalışmaları tamamlanırken, uygulama projesi ise yeni başlatıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, çalışmaların başlaması ve hattın hizmete açılması için herhangi bir tarih vermezken, Başkan Topbaş'ın talimatıyla hattın belli bir kısmında meydan düzenlemesi yapılacak ve metrobüs, henüz belirlenmeyen bir zamanda yapılacak meydanın altından geçecek.

Belediye yetkilileri sistemin Beylikdüzü etabı ile ilgili çalışmaların sürdüğünü kaydederken vatandaşlar her gün mahalle muhtarlarının kapısını aşındırıyor. Mahalle sakinlerinin metrobüs sistemini dört gözle beklediğini kaydeden Beylikdüzü Adnan Kahveci Mahallesi Muhtarı Ömer Soydan şöyle konuştu: "Mahallemizde 40 bin kişi yaşıyor. Vatandaşlar her gün bize serzenişte bulunuyor. 'Biz Beylikdüzü sakinleri olarak neden metrobüse binemiyoruz? Bu sistem hâlâ neden gelmedi?' diye serzenişte bulunuyorlar. Biz de bu konuda Büyükşehir Belediyesi'ne talepte bulunduk. Belediye çalışmanın devam ettiğini kaydediyor. Geçen yıl Başkan Topbaş söz vermişti. İnşallah yaz aylarına kadar bu sistemi ilçemize bekliyoruz."

Metrobüs sisteminin Beylikdüzü'ne ulaşması ile ilgili yoğun bir isteğin bulunduğunu belirten Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Perihan Mengen ise "Büyükşehir'den metrobüs sistemi ile ilgili çalışmaların devam ettiği, bu sistemin yapılacağı ancak herhangi bir süre belirtmedikleri bir yazı gönderdiler. Metrobüs bizim Beylikdüzü halkı olarak büyük bir ihtiyacımız. Metrobüs çok iyi olacak herkes için. 18 bin kişilik bir mahalleyiz biz. Vatandaş ikametgâh ve nüfus kayıt örneğinden çok 'metrobüs ne zaman gelecek?' diye soruyor." diye konuştu.

20 bin nüfuslu Kavaklı Mahallesi Muhtarı Necip Özhan da belediye yetkililerinden aldığı bilgilere göre metrobüs sisteminde yaşanan gecikmenin ekonomik sıkıntılardan dolayı olduğunu söyledi. Vatandaşın söz verildiği halde neden yapılmadığı konusunda sürekli sorularla karşılaştıklarını belirten Özhan "Mahalle sakini sabırla sistemin gelmesini bekliyor. Her gün insanlar telefonla arıyor, mail atıyor ve muhtarlığa geliyor. Metrobüsün en yakın zamanda Beylikdüzü'ne ulaşmasını istiyoruz." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 100 milyon TL kaynak ayırdığı 10,5 kilometre uzunluğundaki Avcılar-Beylikdüzü metrobüs hattında 11 durak bulunuyor. Büyükşehir'in yap-işlet-devret modeliyle yapmayı düşündüğü hat üzerinde bir de meydan yapılması planlanıyor. Projeye son durakta Beylikdüzü'nde ikamet eden halkın ihtiyaçları doğrultusunda büyük bir meydan yapılacak.

Projede Avcılar-Beylikdüzü hattının belli bir bölümüne meydan yapılacak ve metrobüs bu meydanın altından geçecek. Meydanın tam olarak nereye yapılacağıyla ilgili kesin bir yer belirlenmedi. İETT'nin Söğütlüçeşme-Avcılar hattında günde ortalama 700 bin yolcu taşıyor.

Metrobüsün Beylikdüzü etabının açılması ile birlikte hatta 1 milyon 100 bin yolcu taşıması öngörülüyor. Özellikle son yıllarda yoğun göç alan ve 165 bin nüfusa ulaşan Beylikdüzü'ne gidiş ve dönüş yolunda yaşanan ulaşım sıkıntısı, metrobüs hattının açılmasıyla büyük ölçüde rahatlayacak. Beylikdüzü-Söğütlüçeşme arasındaki 50 kilometrelik mesafe 80 dakikaya inecek. Avcılar-Beylikdüzü güzergâhıyla hattaki araç kapasitesi 300'den 400'e çıkarılacak. 

Yasin Kılıç - Zaman
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2009 Salı 21:36:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?