5
Mayıs
2024
Pazar
EYÜP - İSTANBUL

Nuri (Bey) Bolahenk


Nuri BOLAHENK   (1834-1910)

Bestekâr, Eyüp'te doğdu. 1848'de Bâb-ı Zaptiye İstintak dairesinden başlayarak bir çok devlet görevinde bulundu. Tophane-i Âmire istihkâm ve muayene dairesi mümeyyizliğinden emekli oldu.

İlk musıki derslerini Hammamizade İsmail Dede Efendi'nin kızı ve bestekâr Rifat Bey'in annesi olan Hatice hanım'dan aldı. Daha sonra Haşim Bey, dellalzade İsmail Efendi, Rifat Bey ve daha pek çok kimseden meşk etti. Eyüp'teki Hâtuniye Dergâhı Şeyhi Rıza Efendi'den de çok sayıda dini musıki eseri geçti. Mevlevi tarikatına girdi. Ney üflemeyi öğrendi.Ancak hanendeliği neyzenliğinden önde geliyordu. Yaşadığı dönemdeki tüm eserleri hafızasında bulundurmakla ünlenmişti. Bu özelliğinden dolayı İstanbul'da zamanın en önde gelen musıki hocalarından kabul edildi ve bir çok öğrenci yetiştirdi.

Mecmû'a-i Şarkkıyyât ve Kârbâ ve Nakşbâ adlı güfte mecmuasını Mehmed Nuri imzasıyla 1873'te yayımlayan Bolahenk, 70 dolayında eseriyle, klasik üslubun önemli temsilcilerinden biri sayıldı. Mevlevî ayininden şarkıya, peşrevden kâra, besteden semailere kadar klasik Türk musıkisinin birçok beste şeklinde eser verdi.

Eserlerinden bazıları: 

Bir kerre yüzün görmeyi dünyaya değişmem (bayati remel beste), 
Benim serv-i Hirâmânım benim sen nemden incindin (hicazkâr ağır aksak semaisi), Ey bâd-ı sabâ bağ-ı vefadan mı gelirsin (saba ve yürük semaisi) vb.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar