15
Haziran
2024
Cumartesi
TURİZM
Belediye Sayfaları

Topbaş'ın projelerine 'Benim' diyor

Fatih Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın talimatlarıyla restore edilen çalışmalara sahip çıkmaya başladı. İstanbul'un tarih ve kültür yatağı Fatih'te değişik ve ses getirici projeler üretemeyen belediye, şimdi de Başkan Kadir Topbaş'ın projelerini sahipleniyor. Büyükşehir Belediyesi'nin yatırım proğramları arasında Anemas Zindanları'nın da restorasyonu var. Anvak, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Büyükşehir'in bu projesini kendi projesi gibi takdim ediyor.

Fatih Belediyesi, belediyenin resmi internet sitesinde de Anemas Zindanları Restorasyon Projesi'ni, kendi projesi gibi takdim ediyor.

Anemaz Zindanları'nı "İstanbul'un karasuları bitişiğinde bulunmaktadır. Mahzenler, İvaz Efendi Camii'nin bulunduğu burçtan başlayarak Haliç’e doğru iner" şeklinde tanıtan internet sitesinde, şu bilgiler veriliyor:

TARİHÇE

Zindana adını veren Anemas Arap asıllıdır. (Ölümü 972 Silistre Savaşı) Blahernai Sarayı yakınında bulunan ve o vakte kadar (~961) alalade bir kule olan bu yerin ancak Anemas'ın buraya katılması ile hapishaneye düştüğü tarihçelerden anlaşılmaktadır. Yüksek mevkilerde bulunanlara mahsus bir çeşit devlet hapishanesi olan Anemas Zindanı ve Kulesi Latin işgali bittikten sonrada bu işlevini sürdürmüştür. Fetihten sonra (1453) Anemas Kulesi ve yanındaki mahzenin herhangi bir iş için kullanıldığı konusunda bilgi yoktur.



Blahernai Sarayına ait olduğu anlaşılan mahzenler ve kuleler genişçe bir kompleks oluşturur. Üstünde 16.y.y. sonrasında inşa edilen İvaz Efendi Camii 'nin bulunduğu terasın önünde bulunan bitişik kulelerden birine-Anemas diğerine-İşaakios Angelos Kulesi denilir.

Bu kulelerden birtanesi üzerinde Bizans takviminin 6695 tarihini veren mermer bir kitabe vardır.



MİMARİ ÖZELLİĞİ

Kulelerin içlerinde aşağıdan yukarıya bağlantıyı sağlayan rampalar vardır. Kulelerin ikamete uygun biçimde oldukları, bilhassa Anemas’daki kemerli pencerelerin varlığından ve dışarıda dizi halinde duvara saplanarak bir balkona temel teşkil eden memer sütun gövdelerden anlaşılır. Kulelerden Haliç tarafında olanın içinde üstü beşik tonozla örtülü bir bodrum vardır. Duvarları su geçirmez sıva ile kapalıdır. Burası son Bizans döneminde sarnıç halinde getirilmiş ve tepesine açılan bir delikten kova ile içinden su çekilmiştir. Bu çifte kulenin arkasında kazematlı eski bir sur duvarı önüne ondört bölüm halinde bodrum kat eklenmiştir. Burası (hücreli galeri) sarayın bir kısmının mahzeni ve hata zemin katı olup, zindan olarak kullanılmıştır.

ANEMAS ZİNDANLARI PROJESİ Kültür anıtı konumunda olan Anemas Zindanlarının hakettiği ilgiyi görmesi ve dünya mirası olarak tarihi yarımada ziyaretçilerine layıkıyla tanıtılması amacıyla restorasyon çalışmalarına başlamayı planlamaktayız.Anemas Zindanlarının turizme açılması hayata geçirmeyi düşündüğümüz projelerden biri olup,proje ile ilgili alt yapı çalışmalarımız sürmektedir.

Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2005 Perşembe 12:31:08
Güncelleme :1 Kasım 2005 Salı 22:37:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?