18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL
Belediye Sayfaları

Cezalar suçu teşvik ediyor

Kente ve kentliye karşı işlenen suçların caydırıcılıktan uzak olması, belediyeleri bu kabahatlere karşı iş yapamaz hale getirirken, suçluların elini de güçlendiriyor.

Uzun zamandır yol ve kaldırımlar üzerindeki işgallerin kaldırılmasında yaptığı etkili mücadele ile gündeme gelen Pendik Belediyesi; kaldırım işgali, çevreyi kirletme ve benzeri suçlara karşı uygulanan cezaların yetersizliğinden şikâyetçi.

5252 sayılı yeni TCK’nın 4. maddesi uyarınca bu tür cezalara uygulanacak para cezalarının en az 1 YTL ile en çok 4 YTL arasına çekilmesi, belediye encümeninin de ceza artırımında bulunma salahiyetinin de ilgili madde ile hükümsüz kılınmasının belediyeleri zor durumda bıraktığını söyleyen Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

123 YTL YERİNE 4 YTL Ceza

Konuyu gündeme getiren Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya, yeni kanunla birlikte belediyelerin verdiği cezaların hiç birinin yaptırımının kalmadığını belirterek, kent suçunun adeta teşvik edildiğini söyledi.

Kaya, şöyle konuştu:

“Şimdi verdiğimiz cezanın bir hükmü yok. Belediye ceza kestiğinde kestiği ceza matbu masraflarını dahi karşılamıyor. Ve hiçbir yaptırımı yok. Adama ceza keseyim dediğinizde “Ben cezamı peşin vereyim yeter ki uğraştırmayın beni.”diyebiliyor. Hatta fazlasını vermeye razı neredeyse. Daha önce işyeri denetimlerinde her ihlal konusu için 123 milyon lira ceza kesme yetkisine sahipti belediye. Ancak bu miktar şu anda 4 YTL gibi komik bir rakama indirilmiş. Kimse önemsemez tabii ki.”

Yasadaki yeni düzenlemenin bu konuda belediyeleri iş yapamaz hale getirdiğini ifade eden Erol Kaya, yasa koyucuların sorunu bir an önce çözmelerini istedi.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2005 Cuma 14:26:21
Güncelleme :28 Ekim 2005 Cuma 14:37:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?