20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİLİVRİ - İSTANBUL

Ergenekon davası sinevizyonda

Silivri Cezaevi, Ergenekon davası için hazırlanırken adliyelerde bugüne kadar görülmemiş birçok ilk de yaşanacak.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve Adalet Bakanlığı'nın ortak çalışmasıyla Silivri Cezaevi Kampüsü içinde 300 kişilik mahkeme salonu hazırlandı. Salon, 86 sanık, 100 sanık avukatı ve 100-125 kişilik izleyici grubu alacak şekilde düzenlendi. Mahkeme salonuna giremeyen izleyicilerin duruşmayı takip edebilmesi için dışarıya sinevizyon kurulacak.

12 Haziran 2007'de Ümraniye'deki bir gecekonduda 27 el bombası, TNT kalıpları ve fünyelerin ele geçirilmesiyle başlayan Ergenekon soruşturmasının ilk bölümüne ilişkin dava Avrupa'nın en büyük cezaevi niteliğindeki Silivri L Tipi Cezaevi Kampüsü'nde yapılacak.

Sanıklar ilk kez 20 Ekim'de hakim karşısına çıkacak. Duruşma salonuna sanık, sanık avukatı, müştekiler, 30 basın mensubu, 50 sanık yakını ve talep geldiği takdirde sivil toplum örgütü temsilcileri ile yabancı gözlemciler katılacak. Ana kapıdan cezaevi kampüsüne alınan izleyiciler güvenlik kontrolünün yapılacağı binaya geçecek. Burada cep telefonları, kamera, fotoğraf makinesi, ses ve görüntü kaydı yapan bütün elektronik eşyalar emanete bırakılacak. Kimlik kartı alınan izleyicilere mahkeme salonuna girebilmeleri için özel bir kart verilecek. İzleyiciler, güvenlik kontrolünün ardından mahkeme salonunun bulunduğu binaya alınacak

Duruşmada yasa gereği basın mensupları görüntü veya ses kaydı alamayacak. Televizyon ve ajanslara ait canlı yayın araçları da cezaevi kampüsü içinde belirlenen yerlere konuşlanacak. Duruşmalar, saat 09.00'da başlayıp 19.00'da bitecek. Sanıkların kimlik tespitinin ardından mahkeme başkanı, sanıklara, iddianameyi okuyup okumadıklarını soracak.

Eğer sanıklardan biri veya birkaçı 'Biz iddianameyi okuyamadık, duruşmada okunmasını istiyoruz.' derse, bu talep doğrultusunda mahkeme savcıları bilgisayardan 2 bin 455 sayfalık iddianameyi sonuna kadar okumak zorunda kalacak. Daha sonra sanıkların sorgusuna geçilecek. Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılardan Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın mahkeme savcısı olarak görev yapacak. Zekeriya Öz ise mahkemede görev almayıp ek iddianameyi hazırlayacak. İlk duruşma bütün sanıkların sorgusu bitinceye kadar devam edecek. İlk duruşmadan 15-20 gün sonra ikinci duruşma için gün verilecek. Uygulamada ağır ceza mahkemesinde iki duruşma arasında en az 2,5-3 aylık süre verilirken Ergenekon davasında bu süre kısaltılacak. Bu şekilde davanın kısa sürede bitirilmesi amaçlanıyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2008 Cumartesi 13:30:50
Güncelleme :13 Ekim 2008 Pazartesi 14:30:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?