31
Mayıs
2024
Cuma
SİLİVRİ - İSTANBUL

Köylülerin mermer ocağı isyanı

Silivri'de Değirmenköy Mahallesi'nde 2 bin dönümlük meraya mermer arama çalışmaları için ruhsat verildiği iddiaları çevre sakinlerini isyan ettirdi. Köy Muhtarı Şenol Köroğlu ve Meralar Birliği Başkanı Veli Özcan, köye ait meranın mermer ocağı olmaması için mücadele başlattı.

Değirmenköy Muhtarı Şenol Köroğlu yaptığı açıklamada, "Zamanında Değirmenköy Belediye Başkanı Mümin Tuğlu döneminde bu merada gölet evleri yapılmak istendi ve müsaade etmedik. Köyümüzün insanı ev yapmak istedi de izin vermedik. Mermer ocağına izin mi vereceğiz? Köy ayağa kalkar. Bu merayı talan ettirmeyiz. Kim olduğunu, ne olduğunu bilmediğimiz birileri gelip bu merada maden çalışması yapamaz. Mermer ocağı da, şantiye de kurdurtmayız. Bu konuda Değirmenköy halkı olarak tepkiliyiz. Gerekirse taşla sopa

ile kovalarız ama bu meraya kimseyi sokmayız. Yetkililerin bu yanlıştan bir an önce dönmesini ümit ediyoruz. Meraya ruhsat veremezler" dedi.

Meralar Birliği Başkanı Veli Özcan ise, "Merada birkaç adam gördüm. Ne yaptıklarını sordum. Ellerinde ruhsatları olduğunu ve şantiye yapıp mermer ocağı kuracaklarını ifade ettiler. Kendilerine mera birlik başkanı olduğumu ve merada çalışma yapamayacaklarını ifade ettim. 'Bizim arkamızda devlet var, istersek haritada Değirmenköy'ün yerini bile değiştiririz' gibi sözler söylediler. Kendilerine tepki gösterdiğimde meradan ayrıldılar. Ancak yeniden gelip çalışma yapmak isteyecekler. Biz bu merayı

koruyacağız. Bu merada doğmamış yetimin bile hakkı var. Kimsenin haberi olmadan gelip burada maden ocağı yapmaya kalkıyorlar. Ne kaymakamın ne de belediye başkanımızın haberi var. Konuyu ben gidip kaymakam ve belediye başkanımıza ilettim. Gerekli bütün yerlere şikayetimi yaptım" diye konuştu.

Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, "Bu mera köyün, köylünün. Burada yaşayan insanlar nerde hayvancılık yapacak? Hayvanlarını nerede otlatacak? Bu ruhsatın iptali için bizler de Çevre Derneği olarak elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Burada çevre katliamına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2011 Pazar 12:46:04
Güncelleme :17 Temmuz 2011 Pazar 22:09:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?