19
Mayıs
2024
Pazar
SİLİVRİ - İSTANBUL

Sel okullarına müjdeli haber

İstanbul İl Özel İdaresi, sel mağduru okulları bir an evvel eğitim yılına hazırlayabilmek amacıyla harekete geçti.

Silivri ve İkitelli bölgesinde selden zarar gören 44 okul olduğunu söyleyen İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya, bu okulların eğitime başlayabilmeler için 5 milyon TL kaynak aktarıldığını, sel mağduru ailelere ise ayrıca 7 milyon TL'lik bir ödeme yapıldığını açıkladı.

Sel bölgesinde yer alan 44 okulda yaptıkları tespitlere göre sınıflarda çok ciddi zarar olmasa da bodrum katlarında sıkıntı yaşandığını ifade eden Kaya, aktarılan kaynakla okulların yeni eğitim yılına hazırlandığını dile getirdi. Sel felaketinin eğitim kurumları dışında 3 devlet hastanesi ve 4 sağlık ocağını da etkilediğini söyleyen Kaya, bu kurumlarda da çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

İl Özel İdaresi olarak eğitim, sağlık, tarihi miras gibi birçok alanda iyileştirme, bakım, onarım çalışmalarını üstlendiklerini de dile getiren Kaya, İstanbul'da 2009 yılında 700 milyon TL bütçeyle eğitim, sağlık ve tarihi mirası korumak üzere pek çok projeye imza attıklarını dile getirdi. İl Özel İdaresi'nin son 5 yıl içinde eğitim ve sağlığa 2.5 milyar TL kaynak ayırdığını dile getiren Sabri Kaya, 1.5 milyar TL'lik bir bütçeyle İstanbul'a 294 adet yeni okul kazandırdıklarını, 945 okulun da onarımını yaptıklarını aktardı.

"5 yıl içinde eğitime yaptığımız yatırımlarla 22 bin ek derslik yapıldı. Böylece okullarda ortalama 40 kişilik bir mevcuda ulaştık. Yeni yatırımlarla sınıflardaki öğrenci sayısını daha da düşüreceğiz" diyen Kaya, sağlık alanında ise İstanbul'un en büyük hastanesini Pendik'te inşa ettirdiklerini belirtti. Kaya, 12 milyon TL'ye mal olan 550 yataklı bu hastanenin önümüzdeki nisan ayında açılacağını söyledi. Geçen 5 yılda İstanbul'un çeşitli bölgelerinde 15 devlet hastanesi kurduklarını belirten Kaya, sağlık alanında da bu yıl 110 milyon TL'lik bir yatırım yapıldığını iletti.

İstanbul'un deprem raporu hazır güçlendirme Ayasofya'dan başlıyor

İstanbul'un tarihten aldığı mirasıyla kültür hazinesi zengin bir şehir olduğunu vurgulayan Kaya, "Kültür varlıklarıyla ilgili bir envanter hazırlandı ve Türkiye genelinde yer alan 75 bin adet eserin 25 bininin İstanbul'da olduğu saptandı. Bu çalışmanın ardından tarihi yapılarla ilgili bir depremsellik raporu hazırlandık ve şimdi de belirlenen yapılar depreme karşı güçlendirilecek" diye konuştu.

Depremsellik raporunda Topkapı Sarayı'ndan Ayasofya'ya kadar İstanbul'u simgeleyen 25 tarihi yapının zayıf noktalarını ortaya koyan bu depremsellik raporunun çok kapsamlı bir çalışma olduğunu ifade eden Kaya, depreme karşı güçlendirme çalışmalarına önümüzdeki günlerde Ayasofya Müzesi'yle başlayacaklarını açıkladı.

Sibel Atik - Referans
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2009 Çarşamba 21:02:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?