19
Mayıs
2024
Pazar
SİLİVRİ - İSTANBUL

Silivri de doğalgazın konforunu yaşayacak

Silivri’yi doğalgaz ile buluşturacak boru hattının temeli İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, İGDAŞ Genel Müdürü Levent Tüfekçi’nin yanı sıra Silivri Kaymakamı Ali Tosun, Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, Garnizon Komutanı Binbaşı Akbulut Kaya ve vatandaşların katıldığı bir törenle atıldı.

Temel atma töreninde ilk kaynağı da yapan Başkan Topbaş konuşmasında, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın izinde gittiklerini belirterek; "Yerel yönetimlerde doğru adımları halkımızla kolkola gerçekleştireceğiz. Biz verdiğimiz sözde durduk ve olmazı başararak kısa zamanda Silivri’yi doğalgazla buluşturuyoruz. Bugün temelini attığımız çalışmalar sonucunda Kasım ayının sonunda bağlantılar bitecek ve 15 Aralık’ta doğalgazı bu bölgeye vereceğiz." dedi.

Silivri’de çok sayıda sanayi tesisinin bulunduğunu hatırlatan Başkan Topbaş, doğalgazın gelişinin bu bölgedeki iş ve istihdamı artıracağını vurgulayarak şunları söyledi; "Bu yatırımı gerçekleştirirken bir işadamı mantığıyla yola çıkarak, doğlagazın Silivri’ye getiriliş maliyetinin buradaki sanayicilerin de katkısıyla 5-6 yılda geri dönüşümünün sağlanacağını teyit ettik. Buradan kapısından doğalgaz geçen vatandaşlara sesleniyorum, doğalgazı evlerine alsınlar ve kullansınlar, biz de bu geliri başka yatırımlar içn kullanma fırsatı bulalım."

İGDAŞ Genel Müdürü Levent Tüfekçi de törende yaptığı konuşmada, İGDAŞ’ın üzerine düşen sosyal sorumluluğunun bir yansıması olarak doğalgazın İstanbul genelinde kullanılması ve yaygınlaşması için çalıştığını ifade etti.

Tüfekçi; "Büyükşehir hizmet alanının il sınırlarına genişletilmesiyle yeni hedefimiz; İGDAŞ hizmet alanına dahil edilen yeni ilçe ve beldelerimize de doğalgaz hizmeti götürmektir. Doğalgazın şu anda İstanbul genelinde sokak bazlı olarak yüzde 80 seviyesinde olan yatırım oranını, 2-3 yıl içinde yüzde 95’lerin üzerine çıkaracağız" dedi.

Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan da temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Başkan Topbaş ve İGDAŞ Genel Müdürü Levent Tüfekçi’ye teşekkür ederek, "Allah’a şükürler olsun ki, seçim döneminde vaadettiğimiz bir hizmeti daha gerçekleştrimenin mutluluğunu yaşıyoruz. Doğalgazın tüm Silivri halkına hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

Silivri, 12 milyon dolarlık yatırımla doğalgaza kavuşuyor...

Büyükşehir hizmet alanının il sınırlarına genişletilmesiyle İGDAŞ da hedef büyüttü. Kurumun yeni hedefi hizmet alanına dahil edilen yeni ilçe ve beldelere de doğalgaz hizmeti götürmek olarak belirlendi. Kurum doğalgazın şu anda İstanbul genelinde sokak bazlı olarak yüzde 80 seviyesinde olan yatırım oranını, 2-3 yıl içinde yüzde 95’lerin üzerine çıkarılması için çalışmalarını devam ettiriyor.

Doğalgaz Piyasası Yasası ile hizmet alanlarını Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu belirliyor. Büyükşehir sınırının sorumluluk alanının il sınırına çıkarılmasını müteakip İGDAŞ harekete geçerek lisans alanında olmayan Silivri ve Şile ile ilgili lisans tadil müracaatını yaparak bu ilçelerle ilgili kararı 25 Ekim 2004 tarihi itibariyle resmi olarak EPDK’dan aldı. Bu ilçeler 25 Ekim 2004 tarihi itibariyle İGDAŞ hizmet alanı içine girdi.

Bu ilçelerle ilgili gerekli fizibilite çalışmaları hızla yapılarak, yatırım projeleri hazırlandı ve sadece bir hafta sonra Silivri’nin doğalgaza kavuşmasının ilk adımı olan çelik hattın temeli atılmış oldu.

İlk etapta Silivri Organize Sanayi Bölgesi ile başlayacak olan yatırımlar, Silivri merkezine kadar devam edecek. Bu yatırımlarla 4 bin 400 işyeri, 5 mahalle, 15 bin 576 hane, 21 bin 264 daireye doğalgaz ulaştırılacak.

Yatırım için 15 kilometre çelik, 147 kilometre Polietilen hat ile, 15 bin servis hattı ve kutusu, 6 adet bölge regülatörü ile, 1 adet RMS-A denilen yüksek basınç istasyonları hayata geçirilecek. Bu yatırımların tahmini bedeli 12 milyon dolar...

Kenthaber
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2004 Salı 09:43:02
Güncelleme :2 Kasım 2004 Salı 09:46:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?