19
Mayıs
2024
Pazar
SİLİVRİ - İSTANBUL

Silivri’de ’yobaz sözlük’ skandalı

Silivri’de eğitim yardımı amacıyla ücretsiz olarak dağıtılan Türkçe sözlükte laiklik kelimesi dinsizlik olarak tanımlandı. Kitabın yazarı D. Mehmet Doğan, daha önce Vakit gazetesinde yayımlanan makalesi nedeniyle 312 general tarafından açılan davada mahkûm edilmişti.
İstanbul Haber Servisi - Silivri Sosyal Yardımlaşma Derneği ve Dayanışma Vakfı’nın 1533 öğrenciye dağıttığı sözlükte ’’laik’’ kelimesinin anlamı ’’dini olmama hali, dinsizlik, dine karşı olan, din karşıtı’’ olarak tanımlandı.

Silivri’de eğitim yardımı amacıyla ücretsiz olarak dağıtılan Türkçe sözlüğün yazarı ve laik kelimesinin tanımlanması tartışmalara neden oldu. Trakya Hürhaber gazetesinin haberine göre, Büyük Türkçe Sözlük’ün 843. sayfasında ’’laik’’ kelimesi 4 ayrı şekilde tanımlandı. Sözlükte yapılan tanımlar şöyle:

’’1. Dünya işlerini din işlerinden ayıran, ladini, seküler. Ziya Gökalp’in aşina olunmayan Fransızca laiqe deyimini anlatmak için dinsiz anlamına gelebilecek la-dini sözcüğünü kullanmak zorunda kalması belki bir talihsizlik idi-B. Lewis.

2. Dini olmayan, dinsiz, din dışı, ladini, profan: Laik okul; laik sanat.

3. Dine karşı olan

4. Laik görüşe sahip kimse.’’

Sözlüğün yazarı D. Mehmet Doğan da ayrı bir tartışma konusu oldu. Anadolu’da Vakit gazetesinde ’Asım Yenihaber’ adıyla yayımlanan ve 312 generalin dava açmasına neden olan yazının sahibinin Doğan olduğu anlaşılmıştı. RTÜK üyesi de olan Doğan, generallerin ’’kişilik haklarına saldırı’’ gerekçesiyle 624 milyar lira manevi tazminat talebiyle açtığı davada suçlu bulunarak ceza almıştı.
CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2004 Çarşamba 09:54:37
Güncelleme :3 Aralık 2004 Cuma 00:38:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tarkan aydın IP: 88.234.76.xxx Tarih : 8.03.2007 13:05:47
bence doğrudur adamı tebrik ediyorum