1
Haziran
2024
Cumartesi
SİLİVRİ - İSTANBUL

Silivrispor’a otopark yolsuzluğu baskını

Eski Silivri Belediye Başkanı Selami Değirmenci, Silivri'nin otogar ve otoparklarını işleten Silivrispor adına mükerrer biletler bastırarak 3 yıl içinde 3 milyon YTL yolsuzluk yaptığını öne sürdüğü AKP’li Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan ve kardeşi eski Silivrispor Kulübü Başkanı Turan Turan hakkında Silivri Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Savcılık soruşturma başlatırken, polis kulübün defterlerine el koydu. Başkan Turan hakkında da soruşturma izni için İçişleri Bakanlığı'na başvuruldu. Silivri Belediyesi’nce işletilen tüm otoparklar 2005'te alınan meclis kararıyla Silivrispor’a devredildi. Bu kararın ardından Turan Turan, yapılan ilk genel kurulda Silivrispor başkanlığına getirildi.

‘Yasadışı yollarla tahsilat yapıldı’

3 yıl Silivrispor başkanlığı yapan ve 15 Haziran 2008'de görevi A. Refik Bek'e devreden Turan dönemini takibe alan Değirmenci, kulübün gelirler ve giderleri hakkında bilgi almak istedi. İsteği geri çevrilen Değirmenci, katıldığı Silivrispor kongresinde yıllık otopark gelirinin 120 bin YTL olduğunu öğrendi.
Bu gelirin düşük olduğunu, en düşük hesaplamayla rakamın 500 bin-1 milyon YTL olacağını savunan Değirmenci, 19 Haziran 2008'de Turan kardeşler hakkında suç duyurusunda bulundu. Değirmenci, konuyla ilgili Vali ve Kaymakamlığa da birer mektup yazdı.
Suç duyurusunda, üzerinde Silivri Belediyesi ve Silivrispor yazısı bulunan fişlerle otoparklardan yasadışı yollarla tahsilat yapıldığını öne süren Değirmenci, fişlerle yapılan tahsilatların hem yasaya uygun olmadığını hem de Başkan ve kardeşi tarafından haksız menfaat sağlandığını iddia etti.
Yıllık 900 bin YTL tahsilat yapıldığı halde Silivrispor’un kasasına yıllık 120 bin YTL girdiğini savunan Değirmenci şöyle devam etti:
"Silivri Belediyesi ve Silivrispor Kulübü genel olarak tek bir fişle tahsilat yapması mümkün olmadığı halde, yasalara aykırı fiş tanzim ettikleri. Aynı numaralarla farklı koçanlar bastırarak kullandıkları. Belediye gibi bir kurumda bu tip fişlerle tahsilat yapmanın mümkün olmadığı halde yapıldığı, spor kulübü olarak da derneklerce bastırılacak alındı makbuzları hakkındaki 2005/1 nolu tebliğe aykırı belge düzenledikleri. Tahsil edilen paraların büyük bölümünü ilgili kurumlara intikal ettirmeyip 'haksız kişisel kazanç' sağladıkları. Yasadışı bu tahsilatları kabul etmeyen araç sahiplerini darp ettikleri ve araçlarını bağladıklarından dolayı Turan ve kardeşi hakkında suç duyurusunda bulunuyorum."

‘İddialar asılsız ve kasıtlı’

Suç duyurusunu inceleyen savcılık soruşturma başlatırken, polis 11 Eylül'de Silivrispor’a ait tüm dosyalara el koydu. Bek, geçmişe ait kayıtların poliste olduğunu, otopark gelirlerini de yıllık 120 bin YTL olarak devraldıklarını kaydetti.
Turan Turan görüşme talebimize cevap vermedi. İddiaların "asılsız ve kasıtlı" olduğunu savunan Başkan Turan da otopark koçanlarında belediyenin ve kulübün adının olmasının gayri kanuni olmadığını öne sürerek, "Kulüp bastırmış. Sakıncası olduğunu sanmıyorum. Otogara giren otobüslerden sürekli para alındığı yalan" dedi.

'Bir fişte iki kurum olmaz'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin otoparklarını işleten İSPARK Mali İşler Bölümü uzmanları, otopark tahsilat fişlerinde sadece bir kurum ya da kuruluşun adının veya ambleminin kullanılabileceğini, iki kurumun yer almasının yasalara aykırı olduğunu bildirdi. Uzmanlar, yasal olarak maliye damgası, anlaşmalı matbaa adresi ve harf ile başlayan seri numaralı fişlerin yasal zorunluluk olduğunu, kendilerinin bu maddelere harfiyen uyduklarını açıkladı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 17:24:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?