23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Silivri'de doğalgaz Kasım'da yanacak

Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, Silivri’de abone olan herkesin evinde 1 Kasım’dan itibaren doğalgaz kullanılmaya başlanacağını söyledi. Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, doğalgaz kullanımı konusundaki spekülasyonlara çalışmalar ile yanıt verdi, sözünü güvence olarak sundu.

Başkan Turan açıklamasında şunları söyledi: “Seçim öncesi “Silivri’ye doğalgazı biz getiririz” dediğimizde, “siyasal gaz” diye dalga geçenler, bu defa, “Bu kış doğalgazın yetişmesi imkansız. Biz yine odun – kömür alalım, seneye doğal gaz alırız” diyerek halkımızı yanlış bilgilendirmektedir. Ayrıca evlere, işyerlerine doğalgaz tesisatı döşeme işinin çok maliyetli olduğunu, doğalgazın da odun kömürden pahalı olduğu yalanını söylemektedirler. Öncelikle belirtmek istiyorum ki, bu kış Silivri’mizde abone olan tüm evlerde doğalgaz yanacaktır. Bu, İGDAŞ Genel Müdürümüz Dr. Levent Tüfekçi ve Belediye Başkanı Hüseyin Turan olarak benim sözümdür. Halkımız sözümüzün eri olduğunu çok iyi bilir.

KAZI ÇALIŞMALARI BİTTİ, ABONE OLMAKTA GEÇ KALMAYIN!
Bugün itibariyle ilçemizdeki doğalgaz kazılarının yüzde 80’i bitmiş durumdadır. Mahallelerde doğalgaz borusu döşeme işini yapan müteahhit firma, 15 Eylül 2005 tarihi itibariyle işi teslim edecektir. 30 Ekim 2005 tarihinden itibaren, Silivri’de İGDAŞ’a abone olan herkesin evine doğalgaz bağlanacaktır. Bu nedenle, doğalgaz gecikir korkusuyla odun-kömür almak isteyen site yöneticilerine ve vatandaşlarıma seslenmek istiyorum. Doğalgaz, Kasım itibariyle, abone olan herkesin evinde yanacaktır. Odun-kömür taşıma zahmetine, külfetine girmeyin! Doğalgaza abone olmakta geç kalmayın!

DOĞALGAZ, EN UCUZ YAKIT.
KIŞIN AYDA 50 – 100 MİLYONA ISININ
Doğalgazın yararlarını hepimiz biliyoruz ama ben yine de kısaca hatırlatmak ve bazı bilgiler vermek istiyorum:
Bugüne kadar İstanbul’da yaklaşık 3 milyon abone doğalgaz kullanmaktadır. İstanbullular tarafından 1992 yılından beri en temiz ve konforlu yakıt olarak kullanılan doğalgaz; bu süre içinde, aynı zamanda, ‘en ekonomik yakıt’ olma özelliğini de korunmuştur. Kesinlikle taşıma sorunu olmayan, verimli, ekonomik, ucuz, temiz, güvenli bir yakıttır. Evlere, işyerlerine doğalgaz döşemesi de abartıldığı kadar maliyetli değildir. İsteyen doğalgaz sobasıyla, isteyen kombili sistemle ısınabilir.

Şu anki piyasa fiyatlarına göre, eğer evin tamamını ısıtacaksak, doğalgaz sobalarıyla 1.000 YTL (1 Milyar TL.) lira civarında, sadece bir odayı ısıtacaksak 300 – 500 YTL (300-500 Milyon TL.) civarında ilk yatırımla doğalgaz kullanılabilmektedir.

Aynı şekilde kombi fiyatları da, söylendiği gibi 6-7.000 YTL (6-7 Milyar TL.) değil, marka modeline, evin büyüklüğüne göre 2-3.000 YTL (2-3 milyar) arasında değişmektedir. Doğalgaz; ülkemizde kullanılan diğer yakıt türleri ile mukayese edildiğinde, son derece ucuz bir yakıttır. 100 metrekarelik bir dairenin aylık ortalama doğalgaz gideri 106 YTL (106 Milyon TL.)dir. Söylendiği gibi 300-500 YTL (300-500 milyon TL) arası değildir. Yaz aylarında bu rakam 20-30 YTL’ye (20-30 Milyon TL.) kadar düşmektedir. Oysa sitelerde ısınma aidatı olarak daire başına aylık ortalama 150 YTL (150 Milyon TL.) toplanmaktadır. Neresinden bakarsanız bakın, nasıl hesaplarsanız hesaplayın, doğalgaz en ekonomik yakıttır. Ekim ayından sonra abone yoğunluğu artacaktır. O nedenle halkımızdan ricam, abone olmakta geç kalmayın! Bir an önce abone olun, İGDAŞ yetkilileri de yoğunluğa göre ekipleri hazırlasın ve tüm abonelere en kısa sürede doğalgaz verilsin.

Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/istanbul
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2005 Pazartesi 03:37:05
Güncelleme :8 Eylül 2005 Perşembe 15:24:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?