5
Mayıs
2024
Pazar
SİLİVRİ - İSTANBUL

Yorgo Bacanos


Yorgo BACANOS   (1900-1977)


Yorgo Bacanos 21 Eylül 1900'de Silivri'de doğdu. Rum  asıllıdır. Lavtacı Haralambos'un oğludur. Birçok üyesi musikişinas olan bir aile ortamında yetişti. Aleko Bacanos erkek kardeşi, kemençeci Anastas dayısıdır; kemençeci Sotiri ve Paraşko Leondaridis ile de kardeş çocuklarıdır. Büyükbabası Leondi Efendi kemençe, dedesi Ligori Efendi de kanun çalıyorlardı. 

Yorgo, St.Benoit Lisesi'ndeki ortaöğrenimini musıki hevesiyle yarıda bıraktı. Babasından aldığı ud ve lavta dersleriyle musikiye başladı. Önce babasından, sonra Udi Kirkor ve Karnik Garmiyan Efendiler'den nota ve usül, Büyük Sinanyan'dan da batı musikisi türünde piyano dersleri aldı. On iki yaşında , Taksim'deki Eftalipos Gazinosu'nda uduyla fasıllara katılarak musıki dünyasına girdi. Birkaç yıl içinde tanınmış bir udi oldu.

1927'de Büyük Postanenin üstünde Türk Telsiz Telefon Şirketi'nce açılan ilk radyo yayınlarına katıldı; 1977'ye kadar elli yıl İstanbul Radyosu'nda ud çaldı; Mesut Cemil'in yönettiği "Klasik Koro"ya alındı. 1928'de kardeşi Aleko Bacanos ile Kanuni Ahmet Yatman'la birlikte Hafız Kemal ve Sadettin Kaynak'a eşlik etmek üzere Berlin'e gidip plaklar doldurdu.

1929'da Sadi Işılay'ın karısı Deniz Kızı Eftalya'ya eşlik etmek üzere Paris'e gitti. Plaklara doldurduğu nihavent, hüseyni, rast ve hüzzam taksimleri o yılların ürünüdür. Mısır ve Kıbrıs'ta da konserlere katılmış, ünlü muganniye Ümmü Gülsüm'ün hayranlığını kazanmıştır. Bacanos 1946'da İstanbul Belediye Konservatuarı İcra Heyeti'ne girdi; 1953'ten 1967'ye kadar Münir Nurettin Selçuk yönetimindeki İcra Heyeti'nin Şan Sineması konserlerine katıldı.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar