26
Mayıs
2024
Pazar
ÜSKÜDAR - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Üsküdar'da Mor Salkım Şenliği

 Üsküdar’da Mor Salkım Şenliği

Üsküdar’ın tarihî güzelliğini temsil eden “Mor Salkım” yeniden şehre dönüyor ve semt sakinleriyle buluşuyor. Mor Salkım Şenliği’nin 4.’sü 13 Mayıs 2009 Çarşamba günü yapılacak törenle başlayacak.

Üsküdar Belediyesi’nin, Üsküdar'ın tarihi dokusunun tamamlanması ve ilçenin renklendirilmesi amacıyla düzenlediği Mor Salkım Şenliği’nin 4.’sü 13 Mayıs 2009 Çarşamba günü yapılacak törenle başlayacak. Şenlik boyunca Üsküdar’daki tarihi mekânlara, okul ve kamu kurumlarının bahçelerine 1000 adet mor salkım dikilecek.

4. Mor Salkım Şenliği, Üsküdar’ın önemli tarihi mekânlarından biri olan Gülnuş Valide Sultan Camii’nin (Yeni Cami) bahçesine Belediye Başkanı Mustafa Kara’nın öğrenciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle birlikte mor salkım dikmesiyle başlayacak. Programa, tarihçi Doç. Dr. Haluk Dursun, Üsküdar ve mor salkımla ilgili sohbetiyle renk katacak.

Ümit Meriç’in öncülüğünde
Prof. Dr. Ümit Meriç’in öncülüğünde Üsküdar Belediyesi tarafından başlatılan Mor Salkım Şenliği 3 yıldır büyük ilgi görüyor.

Prof. Dr. Ümit Meriç mor salkım için şunları söylüyor: “Mor salkım benim gözümde bir aileyi temsil ediyor aynı zamanda. Çünkü lale güzeldir, gül de güzeldir ama hele lale bayağı egoisttir. Gülün yine goncaları; çocukları var. Ama mor salkım o bir tek sapın üzerine toplanmış olan yüzlerce çiçeği ile adeta Üsküdar’ın mahallelerindeki insanları ve o insanlar arasında da ailelerin güzelliğini hatırlatıyor.”

Mor Salkım
Anayurdu Çin olan Mor Salkım, Wisteria sinensis baklagillerden bir sarmaşıktır. Yapraklarını döken sarılıcı odunsu bitkilerdir. Boyu 20-30 metreye kadar varabilir. Ömrü yaklaşık 70-80 yıldır. Çiçekleri salkım durumunda, mavi-mor, beyaz ya da soluk pembe renklidir. Beyaz renkli olanı Türkiye’de çok az bulunur, daha çok mor renkli olanı bulunur. Salkımlar 15-30 cm boyunu bulabilir. Bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Yoğun olarak Nisan sonu Mayıs ayı başından Mayıs sonuna kadar çiçeklerini açmaya başlar. Ondan sonra ise iklimine uygun (ılıman, rutubetli) yerlerde bahardaki kadar yoğun olmasa da sonbahara kadar çiçeklerini açmaya devam eder. Çiçekleri, kendinizi cennette hissedeceğiniz kadar mükemmel derecede hoş ve güzel kokuludur. Çiçekleri solsa bile kokmaya devam eder. Yapraklanmadan önce çiçeklenir. Çiçeklenirken küçük yapraklarını çıkartır. Bakla şeklinde meyve yapar. İçinde tohumları bulunur, meyvesini iklimine uygun yerlerde yapar her yerde yapmayabilir. Üretimi tohum, daldırma ve çelikle yapılır. Yaprakçıkları 7-13 olup yumurtamsı elips şeklindedir. Türkiye'nin çoğu bölgesine rahatlıkla uyum sağlayabilir. Kışın -15 dereceye kadar dayanır. İsteğe göre 1.si çiçekleri geçtikten sonra, 2.si ise yaz sonu veya kış sonu yapılarak yılda 2 kez budanır. Kendisi bir yere sarılamayacağından desteğe ihtiyacı vardır. Çardak, veranda, tahta gibi yerlere sardırılabilir. Hava kirliliğinden etkilenmez. Eski bahçelerin klasik sarmaşığıdır.
Mor salkım çiçeğinin anlamı gençlik ve güzellik demektir. Peyzajda ise mevsimleri vurgulamak ve hoş kokulu alımlı çiçeklerinden dolayı sıkça kullanılır. Edebiyatta ise en önemli yazarlarımızdan olan Halide Edip Adıvar'ın Mor Salkımlı Ev adında yaşamını anlatan bir romanı edebiyatımızda önemli bir yer tutmaktadır. Tarihteki önemi ise Bizans İmparatorluğu tarafından çok sevilen mor renginden dolayı İstanbul'da çok sık rastlanır.


 

..
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 19:02:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?