5
Mayıs
2024
Pazar
ÜSKÜDAR - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Ahmet Yüksel Özemre


Ahmet Yüksel ÖZEMRE   (1935- )


Profesör doktor.Üsküdar’da doğdu. Galatasaray Lisesi (1954), İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik – Fizik Bölümü (1957) ve Fransa Nükleer Bilimler ve Teknoloji Milli Enstitüsü’nden (1958) mezun oldu. Türkiye’nin ilk Atom Mühendisi’dir.
1969 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyeliği ve Teorik Fizik Kürsüsü ve Matematiksel Fizik Anabilim Dalı Başkanlığını 11 yıl yürüttü. 1984’te kendi isteğiyle emekli oldu. Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim Kurulu Üyesi, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Danışmanı ve Nükleer Santral Proje Koordinatörü gibi görevlerde bulundu. Türkiye’yi birçok uluslar arası bilimsel platformda yıllarca temsil etti. Akkuyu Nükleer Santral İhalesi’nde Danışmanlık yaptı.
280 bilimsel makale, üniversite ders kitapları ve kültür alanında 17 kitabın yazarıdır.
 
Özellikle Üsküdar üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan A.Yüksel Özemre Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 1996 yılında Üsküdar’da Bir Attar Dükkanı adlı eseriyle Hatırat ödülüne ; 1998 yılında Dr. T. İzutsu’dan çevirdiği İbn Arabi’nin Füsus’unda Anahtar Kavramlar adlı eseriyle Çeviri dalında Yılın Sanatçısı ödülüne layık görüldü.

Eserlerinden bazıları:
 
Aklın Yolu İlimdir, Portreler, Hatıralar , Geçmiş Zaman Olur ki, Üsküdar, Ah Üsküdar !, Muhabbet ve Mücadele Mektupları, Ah Şu Atomdan Neler Çektim.

Fransızca, İngilizce, İtalyanca, Almanca ve İspanyolca bilen Prof. Özemre’ye Üsküdarlı olarak ilçesi ve ülkesi için yapmış olduğu hizmetler dolayısıyla 2002 yılı Ekim ayında Üsküdar Belediye Meclisi kararıyla adı Çengelköy'de bulunan kültür merkezine verildi.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar