5
Mayıs
2024
Pazar
ÜSKÜDAR - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Ali Ulvi Ersoy


(1926-1998)
 
1924'de Üsküdar'da doğan Ali Ulvi Ersoy, Balıkesir Öğretmen Okulu'ndan sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'nden diploma almadan ayrıldı. Ilk karikatürü henüz 16 yaşındayken 'Çocuk Sesi' dergisinde yayınlandı. Ayni yıl 'Afacan' dergisi yarışmasında ödül kazandı. 1941'de 'Arkadaş' dergisinde 10 lira maaşla çalışmaya başlayan Ali Ulvi Ersoy'un karikatürleri 1947-49 yıllarında 'Kahkaha' ve 'Mizah' dergilerinde yayınlandı. 1950 yılında Cumhuriyet Gazetesi'ne giren Ali Ulvi Ersoy, Cumhuriyet'in yanı sıra 'Kırk bir buçuk', Tef, 'Tas', 'Dolmus', 'Yön' dergilerinde de çizdi.   
1957-59 döneminde ABD'de Twenty Century Fox film sirketinde ve Schlaifer ile Field Stone stüdyolarında film afisi ressamlığı yaptı. Bu dönemde karikatür ve desenleri The New Yorker, Look, Saturday Evening Post, Punch dergileri ile Financial Times ve New  York Times gazetelerinde yayınlandı.   
1959'da Türkiye'ye dönünce Cumhuriyet gazetesinde çalışmaya devam ederken, çizgi film çalışmalarına da başladı. Tonguç Yasar ve Yalçın Çetin ile birlikte Evliya Çelebi çizgi filmlerini yaptı. 1995 yılında 50'nci sanat yili dolayısıyla Karikatürcüler Derneği tarafından ödülle onurlandırılan Ali Ulvi Ersoy, 1996 yılında da Karikatürcüler Vakfı tarafından 'Yılın Karikatürcüsü' seçildi. 
Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar