5
Mayıs
2024
Pazar
ÜSKÜDAR - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Cemil Topuzlu


Cemal TOPUZLU   (1868-1958) 

Cerrahi profesörü, general. Yükseköğrenimini Askeri Tıbbiye’de tamamladı (1886). Uzmanlık eğitimini 1886-1889 yılları arasında Paris’te tamamladı ve operatör oldu. Yurda dönüşünde doçent, sonra profesör oldu (1894). Profesörlüğü sırasında Abdülhamid’in oğullarından birini bir operasyonla kurtarınca kendisine mareşal rütbesi verildi.

Türkiye’ye modern tıbbi ve cerrahiyi getirenlerin önde gelenlerinden olan Topuzlu, Meşrutiyet Döneminde iki kez tıp fakültesi dekanlığı yaptı.1911’de fakülteyle arasında çıkan bir anlaşmazlık nedeniyle öğretim üyeliğinden çekildi. Bir süre Avrupa’da incelemelerde bulundu. Döndükten sonra, 1912-1919 arasında iki kez İstanbul Belediye Başkanlığı’na atandı.

Belediye başkanlığı sırasında Gülhane parkı’nı kurdu, yeni caddeler açtırdı. Kurtuluş Savaşı Döneminde 3 ay kadar damat ferit Paşa kabinesinin Bayındırlık Bakanı olduysa da sonra politikadan çekildi. Topuzlu’nun birçok incelemesinin yanı sıra, Cumhuriyet öncesi dönemde yayınlanmış Fennî Cerrahide Butlanı His, Şeririyatı Hariciye adlı yapıtları vardır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar