5
Mayıs
2024
Pazar
ÜSKÜDAR - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

İsmail Dümbüllü


İsmail DÜMBÜLLÜ   (1897-1973)

Tuluat oyuncusu. Geleneksel sanatlarımızın içinde önemli bir yeri olan Ortaoyunu ve Tuluat'ın son büyük ustalarından biridir.1897 yılında Üsküdar'da Süleymanağa Mahallesinde dünyaya gelen Dümbüllü İsmail Efendi babası II.Abdülhamidin silahşörlerinden Zeynelabidin efendidir.Üsküdar İttihat-ı Terakki Mektebinde okula başlar.

Ünlü Gazeteci Burhan Felek'de aynı okuldan mezundur.Sahneye ilk kez Üsküdar Dilküşa Tiyatrosu’nda, ünlü tuluat sanatçısı Kel Hasan’ın yanında çıktı (1918). Ölümüne kadar kurduğu çeşitli topluluklarda aralıksız temsiller verdi. Naşit’ten sonra Ortaoyunu’nu Münir Özkul’a bırakıp, sahneden ayrıldı. Ancak, bundan sonra da kimi temsiller verdi. 1946’dan sonra filmlerde de oynadı. Kel Hasan, Abdi Naşit gibi ünlü tuluat oyuncularının, Kavuklu Hamdi gibi ortaoyuncularının oyun dağarcıkları yanı sıra, kendi de yeni tuluat oyunları kazandırdı.
Profesyonel anlamda oyunculuğa Şehzadebaşı Tiyatrosunda çıkan sanatçı,dönemin büyük oyuncularından Hasan Efendi'nin oyunlarından önce sahne alır ve tek perdelik komedi oynamayı sürdürür.dümbüllü İsmail efendi 50 yıllık sanat hayatını bir jübile ile kapatmış ve İstirahate çekilmişken,geçirdiği bir trafik kazasından 1 ay sonra 5 Kasım 1973 tarihinde Pazartesi günü vefat eder.İsmail Dümbüllü 76 yıllık ömründe insan sevgisi,sanat aşkı ve iyilikle çarpan yüreğiyle Ortaoyunu ve Tuluat sahasında aşılmayacak zirvelerden biri olarak, geleneksel sanatlar dalında adını altın harflerle yazdırmıştır.
Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar