5
Mayıs
2024
Pazar
ÜSKÜDAR - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Mengü Ertel


Mengü ERTEL   (1931-  )


Mengü Ertel, 16 Mart 1931'de İstanbul-Üsküdar'da doğdu.  Resim hocasının önerisiyle Güzel Sanatlar Akademisi'nin lise bölümüne başvurdu. Hazırlık yıllarından sonra afiş bölümüne girmek istedi. Ama bu bölümün başındaki Zeki Faik İzer' le pek uyuşmadığından dekoratif sanatlar bölümünü seçti.

Akademiye başladığı yıllarda Kamran Yüce' yle arkadaş oldu. Onun aracılığıyla genç yaşta tiyatro ve sanat çevrelerine girdi. İ. İhap Hulusi Ödülü'nü İhap Hulusi 'nin elinden alan Ertel, 1988'de İstanbul Şehir Tiyatroları'nda yeniden sahnelenen Keşanlı Ali Destanı'nın dekorlarıyla Tiyatro ve TV Yazarları Derneği Ödülü'nü kazandı. 1989'da Colorado International Poster Exhibition'a katıldı.

1992'de ''Muhsin Ertuğrul Yüz Yaşında'' etkinliğinde sergi açtı. 1993'te İstanbul Holiday Inn Oteli'nin bütün dekoratif panolarını tasarladı ve  gerçekleştirdi. Grafik Sanatçıları Derneği'nin kurucu üyeleri arasında yer alan ve bu derneğin başkanlığının yanı sıra çeşitli dönemlerde Sinematek'in genel sekreterliğini ve başkanlığını da yürüten Mengü Ertel, 1994-98 yılları arasında TRT'nin ''Cumhuriyete Kanat Gerenler'' adlı dizisinde sunuculuk yaptı.

Mesleğinde 40 yılı geride bırakan Mengü Ertel, Nisan 1999'da, Dolmabahçe Kültür Merkezi'ndeki 'Büyütmeler' başlığını verdiği sergisinde son çalışmalarını bir araya getirdi. Bu son sergisinde dijital baskı tekniği kullanarak yaptığı, çok büyük boyutlardaki işlerini sundu.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar