5
Mayıs
2024
Pazar
ÜSKÜDAR - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Nezih Uzel


Nezih Uzel   (1938- )

1938 yılında Mudanya'da doğdu. Babası Şumnu'nun hocazadeler ailesinden Çanakkale Savası gazisi, Gülhane Askeri Hastahanesi 1915 mezunu Dr.Mehmet Muhlis, annesi Fatih medreseleri dersimlarından Sarı güzel camii imamı, Flibe doğumlu Hüseyin Hüsnü Efendi'nin kızı Hacer İhsandır.Uzel 1949 yılında ailesiyle birlikte İstanbul'a taşındı. 1957 Galatasaray Lisesini bitirdi. Uzel, İstanbul şehrinde o yıllarda hayatta olan eski kültürün son ve en güçlü temsilcileriyle tanıştı.
 
Ord.Prof.Dr Neyzenbaşı Halil Can, Neyzen Kütahyalı Ahmet Yakuboğlu, Neyzen Ulvi Erguner, Udi Cahit Gözkan hocalarıydı. Eski hat ve tezhip san'atında hattat Necmettin Okyay, Halim Yazıcı, Bekir Pekten'in derslerine girdi. Yenikapı Mevlevihanesi son şeyhi Abdülbaki Efendi'nin oğlu Resuhi Baykara ve büyük araştırmacı ve ilim adamı Abdülbaki Gölpınarlı ve şeyh Mithat Bahari Beytur aracılığıyle Mevlevi Kültürüne girdi. On beş yıl Üsküdar'da eski Özbekler Dergahı son şeyhi Necmeddin Özbekkangay'ın hizmetinde bulundu. Bu sırada Arusi şeyhi Aziz Çınar, Çelveti-Bektaşi şeyhi Yusuf Fahir, Tophane İsmail Rumi Kadiri Dergahı şeyleri Misbah ve Aşki Erkmenkul, Karagümrük Cerrahi şeyhleri Fahreddin Efendi ve Müzaffer Ozak, Kasımpaşa Rüfai Şeyhi Muhiddin Ensari ile tanıştı. 1961 yılında devrin tanınmış köşe yazarları Mevlevi Refi Cevad Ulunay'ın teşvikiyle gazeteciliğe başladı. Yerli yabancı çeşitli gazetelerde muhabirlik, köşe ve araştırma yazarlığı yaptı. 

1966 yılında Münir Nureddin Selçuk yönetiminde ki İstanbul Belediye Konservatuarı İcra Heyeti'nde ve İstanbul Radyosu'nda kuzumzen olarak görev aldı. İslam , tarih, kültür ve sanatıyla ilgili 16 kitabı ve eski Tasavvuf müziği eserlerini içeren 21 plak, CD ve kaseti yayınlandı. Uzel, semazenbaşı,  Ahmet Bican Kasaboğlu ile birlikte 1951 yılında İstanbul'da eski Galata Mevlevihanesi, şimdiki Divan Edebiyatı Müzesi çevresinde İstanbul Sema Grubu'nu kurdu. bu grup yurt içinde ve batı ülkelerinde yüze yakın konser ve sema gösterisi düzenledi. Galata Mevlevihanesi ve TC Vakıflar İdaresi'ne bağlı eski Üsküdar Mevlevihaneleri'nde ilk defa Kültürel Sema Gösterisi organize etti.Grup 1987 yılında Konya Belediye'sinin daveti üzerine o yıl Uluslararası Konya Mevlana İhtifali'nin müzik ve sema görevini üstlendi. 

Aynı yıl eski Kütahya Mevlevihanesi'nde 1925'ten bu yana düzenlenen ilk kültürel Sema Töreni'ni gerçekleştirdi. Grup 1998 yılında Prof. Guiseppe Fanfoni tarafından onarılan Kahire Mevlevihanesi'ni hizmete açtı. Girit Hania ve Kudus Mevlevihaneleri'ni gündemine aldı.
 
İstanbul Sema Grubu onsekiz yıldı otuza yakın semazen yetiştir. Paris'te kurulan Association Mevlana ve Londra'da kurulan Rumi Society'ye ve Finlandiya'da bulunan Nefes derneklerine ilham kaynağı oldu. Fransızca ve İngilizce bilir.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar