5
Mayıs
2024
Pazar
ÜSKÜDAR - İSTANBUL
Belediye Sayfaları

Şeker Ahmet Paşa (Ahmet Ali Paşa)


Şeker Ahmet Paşa (Ahmet Ali Paşa)   (1841-1907) 

Ressam.İstanbul’da doğdu. Asıl adı Ahmet Ali’dir. Tıp eğitimi için girdiği Tıbbiye-i Şahane’de resim yapmaya başladı . Resim yeteneği nedeniyle bu okulda resim öğretmenliği yardımcılığına getirildi. Daha sonra Harbiye’ye geçti. Abdülaziz’in ilgisini çekince Resim öğrenimi için Paris’e gönderildi (1864).

Önce Mekteb-i Osmani’ye devam etti. Paris Güzel Sanatlar Akademisine geçti ve G.Boulanger ve J.L.Gérome gibi öğretmenlerden ders aldı.1871’de İstanbul’a döndü. Tıbbıye’ye resim öğretmeni oldu. Saray yaverliği, yabancı misafirler teşrifatçılığı yaptı. 

İyi huylu, tatlı dilli oluşu nedeniyle “Şeker” adıyla anıldı.
Uzun hazırlık ve çalışmalardan sonra, Türk ve yabancı ressamlarından oluşan bir resim sergisi açtı. (27 Nisan 1873). Bu sergi Türkiye’de ilk resim sergisiydi. İkinci sergi 1 Temmuz 187’te Darülfünun binası salonunda açtı. Bu sergide kendi resimleri, başka Türk ressamların eserleri, çoğunlukla Hıristiyan ve yabancı ressamların eserleri yer aldı. Sanayii Nefise Mektebinin açılmasında etkili olmuştur (1876). 

Şeker Ahmet Paşa’nın en bilinen yapıtları, İstanbul resim ve heykel Müzesinde’ki Karaca, Bursada Bir Orman ve Karpuzlu adlı tablolarıdır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar