4
Mayıs
2024
Cumartesi
ÜSKÜDAR - ÜSKÜDAR - İSTANBUL
Belediye Sayfaları
Nufus
12.573.836
Yüz Ölçümü
5.220
İlçe Sayısı
41
Vali
Nufus
582.666
Yüz Ölçümü
36
Belediye Sayısı
1
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi

Genel Bilgi:

1986 Yılında Japonya’dan gelen Japon Uçurtma modelleri katalogu ile başlayan ürün toplama süreci 2011 Aralık ayı ile 2000’e yaklaşan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesinin en önemli özelliklerinden biri “Çocuk Dostu Müze” olmasıdır.

Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi “Çocuk Dostu Müzedir
03 Yaş itibariyle ziyaretçi kabul eden müze, bünyesinde barındırdığı eğitimcileriyle her yaş gurubuna muhatabının anlayacağı bir dil kullanarak rehberlik yapılmaktadır.

Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi “İnteraktif Müzedir”
Hiçbir ürününü cam fanuslar arkasına gizlemeyen, uzman eğitimci rehberleri ile birebir her ürün için ayrı hikâyeler, tarihi bilgiler çeşitli belgeler ve görseller eşliğinde anlatılmaktadır.

Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi “Atölye çalışması ile desteklenmektedir.”
Müze gezisine katılanlar talep etmeleri halinde uçurtma atölyelerine katılarak ülkemiz kültürünü temsil eden uçurtma modellerini uzman eğitimcilerin destekleri ile yapabilmektedir.

 

Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesinde “Araştırmalar desteklenmektedir
Uçurtma kültürünü daha yakından tanımak veya benzeri çalışmalar yapmak isteyen amatör veya profesyonel araştırmacılar için tüm imkânlar sunulmaktadır.
Bu çerçevede, talep eden ziyaretçiler için müzemizin arşivleri, tüm ofis imkânlarımızla birlikte ücretsiz olarak hizmetlerine verilmektedir.

Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi “Büyük bir koleksiyona sahiptir ”
21 Ülkeden toplanan (Ocak 2012 itibariyle) yaklaşık 2000 adetlik uçurtma, uçurtma yayınları, uçurtma malzemeleri ve çeşitli objelerden oluşan farklı kültürlere ait geniş bir koleksiyon bulunmaktadır.

 

İstanbul Uçurtmacılar Derneğinin 2012 yılı için planladığı bir proje çerçevesinde, tüm dünya ülkelerinin mercek altına alınarak yoğun bir çalışmaya girilmesi ve muhtemelen 2012 yılı sonuna kadar koleksiyondaki ülke sayısının 25’i, ürün sayısının ise 2500’iü geçecek şekilde ürün toplanması planlanmakta ve uygulanmaktadır.

Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi “Ziyaretçilerden ücret almamaktadır”
İstanbul Uçurtmacılar Derneğinin sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi Pazar hariç tüm mesai günleri 10 00 – 17 00 arası açık olup ziyaretçilerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Atölye çalışmasına katılanlardan ise malzemeler için 8 TL ücret alınmakta ve uçurulmaya hazır uçurtma ile müzeden ayrılmaktadırlar.

 

Ayrıca AVM’lerde Otellerde ve çeşitli kurumların bahar etkinliklerinde de gerek atölye, gerekse gezici müze ile yaptığımız çalışmalar devam ettirilmektedir.

KRONOLOJİK TARİHÇE

Müzenin adı Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi – İstanbul

Kuruluş tarihi Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesinin resmi kuruluşu 2005 yılı olmakla birlikte, materyaller 1986 yılından itibaren toplanmaya başlanmıştır.

Yöneticileri Mehmet Naci Aköz, Aslan Akıner, Gülen Okumuş, İbrahim Yıldırım ve Ayşe Rayet Aracı

Müzeyi kuranlar Mehmet Naci Aköz, Aslan Akıner, Gülen Okumuş, İbrahim Yıldırım

Kuruluş çalışmaları Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi, resmi kuruluş yetkisini İstanbul Uçurtmacılar Derneği tüzüğünden almaktadır.

İlgili madde;
3.6) Uçurtma kültürünün, geçmişinin araştırılarak elde edilen bilgi, belge ve bulguların gelecek nesillere aktarılmasında çok önemli bir görev üstleneceğine inanılan ve dünyanın pek çok ülkesinde örnekleri bulunan uçurtma müzesi kurulması için veya yurt dışında verilen veya yurt dışında gereken tüm altyapı çalışması, inceleme ve araştırma yapmak.

Uçurtma müzesinde sergilemek üzere çeşitli uçurtma, uçurtma malzemeleri, uçurtma ile ilgili kitap, dergi ve belgeleri bağış veya satın almak, uçurtma müzesi ile ilgili elde edilen tüm malzemeyi müze kurulması halinde bedelsiz olarak müzeye devir etmektir.

Müze ürünleri nasıl toplandı
a) Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma müzesinin ilk ürünleri, Mehmet Naci Aköz’ün 1986 yılında yazdığı ve 26 ayrı ülkeye gönderdiği “Türkiye’de uçurtma kültürünün geliştirilmesi için yaptığı çalışmalara destek aradığını ifade eden” mektup sonucunda pek çok ülkeden gelen destek mektupları ve çeşitli ürünlerdir.

b) 1991 – 1993 Yıllarında Hollanda’da yaşayan Mehmet Naci Aköz, bu dönemde de özellikle Hollanda, Belçika ve Almanya’dan topladığı çeşitli ürünleri Türkiye’ye getirerek müze koleksiyonuna ciddi katkılarda bulundu.

c) 1997 ve 1998 Yıllarında Mehmet Naci Aköz tarafından projelendirilip, İBB sponsorluğunda organize edilen I. Ve II. İstanbul Uluslararası Uçurtma Festivaline katılmak için Türkiye’ye gelen Hollanda, Almanya, Belçika, Danimarka, Lüksemburg, Avusturya, İngiltere ve Malezya’lı uçurtmacıların da katkıları göz ardı edilemez boyuttadır.

d) 2005 ve 2006 Yıllarında gerçekleştirilen 3. ve 4. İstanbul Uluslar arası Uçurtma festivaline katılan Amerika, Japonya, Hindistan, Endonezya, Almanya ve İngiltere’den katılan uçurtmacıların katkıları, uçurtma müzesini resmen açacak hale getirdi ve eldeki ürünlerin sayısı 500’e yaklaştı.

e) Yukarıdaki hareketlerin dışında da çeşitli vesilelerle (Üyelerimizin yurt dışına çıkışlarında veya müzemize gelen ziyaretçilerin bağışladığı) gelen ürünler ve ülke içinde farklı bölgelerden toparlanan uçurtma ve diğer ürünler bugün itibariyle (Ekim 2011) 2000’e yaklaşmıştır.

Müze nerede, fiziksel yapısı nasıl
İstanbul içinde oldukça merkezi konumda olan Üsküdar’ın sahiline yakın olan müze bugün için 2 ayrı müze salonu, 3 ayrı atölyesi, 1 okuma salonu ve 1 film kulübüyle birlikte toplam 500 m2’lik kapalı alana sahiptir.

Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesinin iç düzeni ise, tavanlar, duvarlar ve yerler çeşitli uçurtma ve ilgili ürünlerle doludur, yayınlar ve malzemeler raflarda sergilenmektedir.

Müzemiz Kültür ve Turizm Bakanlığının başlattığı “Çocuk Dostu Müze” ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğünün sürdürdüğü “Müzeli Eğitim Projesi” kapsamındaki en ideal müzelerden biridir.

Özellikle okullar veya çocuklarla ilgili sivil toplum kuruluşlarının toplu ziyaretleri sık sık gerçekleşmektedir.

Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi tüm yıl boyu mesai günleri 10 00 – 17 00 arası açık ve giriş ücretsizdir

Ziyarete gelenlere, rehberlik yapılarak uçurtma kültürünün farklı ülkelerde nasıl algılandığı ve tarihte yer aldığı olaylarla ilgili bilgiler verilmekte,

Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesindeki ürünler, bağışlayıcılarının adları, konumları, ülkeleri gibi bilgiler, ülke ve kurum bayrakları ile birlikte sergilenmektedir.

Müzenin sağladığı imkânlar
Uçurtmaları, uçurma kültürünü veya merak ettiği modelleri görmek, onlar üzerinde araştırma yapmak isteyenlerin bu meraklarını veya taleplerini karşılanmaktadır.

Ziyaretçilerin ve araştırmacıların ilgilerine açık olan müzede gezi yapılabildiği gibi, dileyen video veya fotoğraf çekebilmekte, yayınların fotokopilerini alabilmektedir.

Ulusal yayın yapan TV kuruluşları sık sık müzede çekim yapmakta ve çeşitli kanallarda yayınlamaktadır.

Aynı şekilde, yazılı basın ve yayın organları da sık sık röportajlar veya tanıtım yayınları yapmaktadır.

Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma müzesinde, uçurtmalarla ilgili çeşitli video filmleri veya özel olarak hazırlanmış sunumlar bulunmakta ve gösterilmektedir.

Konuyla ilgili, teknik kitaplar, tarihçeler, hikâye kitapları, şiirler, şarkılar ve benzeri belgeler bulunmaktadır.

Uçurtmanın tarihi ile ilgili fotoğraf ve fotoğraf destekli tanıtım broşürleri oluşturulmuştur.

Tüm mesai günleri uçurtma atölyesinde uçurtma eğitimi verilmektedir.

Atölye çalışmasına katılanlara Türk uçurtma kültüründen örnekler uygulamalı olarak yaptırılmaktadır. Atölye çalışmasına katılanlardan sadece malzeme bedeli alınmaktadır (Çıta, kâğıt, ip, kuyruk, v.b.)

Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi, zaman zaman çeşitli kurumların salonlarında gezici sergiler düzenlemekte veya konferanslar verilmektedir.

Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz uçurtma Müzesinin hedefleri arasındaki en önemli amaçların başında, kısa zaman sonra onlarca ülkeye ait, yüzlerce kurum tarafından sağlanmış, binlerle ifade edilebilen bir koleksiyona sahip olarak, sonraki kuşaklara güzel bir eser bırakmaktır.

Bu çerçevede 2012 yılında uygulanmak üzere hazırlanan proje ile tüm dünya ülkeleri mercek altına alınarak ilgili ülkedeki federasyon, dernekler, kulüpler, uçurtmacılar ile iletişime geçilerek uçurtma kültürü ile ilgili çeşitli taleplerde bulunulacak ve takipçisi olunarak koleksiyona yeni katılımların olması sağlanacaktır.

Ayrıca, derneğimizin www.ucurtmadunyasi.com  adlı sitesinde sanal müze oluşturma çalışmalarımız devam etmektedir. Bu çalışmalar bitirildiğinde müzemizdeki tüm ürünler, detaylı arşiv bilgileri ile tüm dünyaya hizmet verecektir.

Kaynak: http://www.ucurtmadunyasi.com/

İletişim Bilgileri:

Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi 
Adres : Aziz Mahmud Hüdai Mah. Uncular Cad. Bakıcı Sok. No:12 Üsküdar İSTANBUL/TÜRKİYE

Tel : + 90 216 553 23 37
Gsm : + 90 532 616 14 66
E-Posta : mehmetnaciakoz@ucurtmadunyasi.com
 

Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2010 Pazartesi 11:40:15
Güncelleme :5 Şubat 2012 Pazar 12:08:29

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?