19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM
Belediye Sayfaları

22 bin kişi okuma yazma öğrenecek

Zeytinburnu Belediyesi, ilçede yüzde 11'ler düzeyinde olan okuma yazma bilmeyenler oranını İstanbul ortalamasının altına indirmek için seferberlik başlattı.


İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İBB ile imzalanan protokol kapsamında ilçedeki 22 bin vatandaşa okuma yazma öğretilecek.

Son yıllarda aldığı göçlerle okuma-yazma oranında ciddi bir düşüş gözlenen Zeytinburnu'nda kurumlar endişeli. Özellikle Doğu Anadolu illerinden yoğun bir göç hareketinin yaşanması ilçedeki okuma yazma bilmeyenlerin oranını da yükseltti. Bu durum ilçede bir takım sorunları da beraberinde getirdi. Eğitim çağında olup da henüz okul yüzü görmeyen çocuklar sokaklarda gruplar oluşturarak adeta birer suç makinesi haline geldi. İstanbul'da ilk kez Bilgi Evi projesini hayata geçiren ve bütçesinin yüzde 10'unun eğitime ayıran Zeytinburnu Belediyesi'nin bu gayretleri de okuma yazma oranında herhangi bir değişikliğe yol açmaması farklı projelerin hayata geçirilmesini gündeme getirdi. Bu çerçevede belediye, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İBB ile bir protokol imzaladı. İlçedeki 22 bin vatandaşa okuma yazma öğretilmesinin amaçlandığı protokol, Zeytinburnu'ndaki ilköğretim ve lise okul müdürlerinin de katıldığı bir toplantıda tanıtıldı.
Belediye Başkanı Murat Aydın ve İBB Eğitim Müdürü Mehmet Doğan'ın birlikte açıkladıkları protokol kapsamında kurslar hafta içi akşam, hafta sonları Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı müsait olan resmi ve özel ilköğretim, lise ve dengi meslek liseleri ile 625 sayılı özel eğitim kurumlarına tabi özel dersanelerin kurs merkezlerinde yapılacak. Bir okulda 30'ar kişiden asgari 4 sınıf oluşturulacak. Okuma yazma kursuna katılan kursiyerlerin her türlü eğitim araç ve gereci, ücretsiz olarak dağıtılacak. Okuma yazma kurslarında kursiyerlere ayrıca; vatandaşlık ve çevre bilincinin geliştirilmesi, vatan, millet ve insan sevgisinin artırılması için; genel kültür, Atatürkçülük, Cumhuriyet, Laiklik, AB Neden gereklidir, demokrasi ve insan hakları, ahlaki değerlerimiz, kadın sağlığı, ilk yardım, aile içi iletişim ve rehabilitasyon, çevre sağlığı, yangın tedbirleri, deprem bilinci gibi konularda da bilgiler verilecek.
Konuyla ilgili bilgi veren Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, bir yılda tamamladıkları ve her eve girilerek yapılan Sosyal Doku Analizi çalışması sonunda ilçedeki okuma yazma bilmeyenlerin oranının arttığının tespit edildiğini söyledi. Oranın en azından İstanbul ortalamasının altına indirmek için çalıştıklarını belirten Aydın "Biz belediye olarak bütçemizin yüzde 10'unu eğitim ve kültür faaliyetlerine ayırdık. İstanbul'da Bilgi Evi projesini ilk kez biz hayata geçirdik. Ancak son yıllarda Zeytinburnu'na yönelik göç hareketlerinin artması ilçedeki okuma yazma bilmeyenlerin oranını da ciddi anlamda yükseltti. Biz de bu kapsamda İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İBB ile bir protokol imzaladık. Zeytinburnu'ndaki 22 bin vatandaşımıza okuma yazma öğreteceğiz. Kurslar 2006'nın ilk aylarında başlayacak" dedi.





Kenthaber
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2006 Pazartesi 15:06:27
Güncelleme :9 Ocak 2006 Pazartesi 15:10:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?