24
Mayıs
2024
Cuma
POLİS/ADLİYE
Belediye Sayfaları

'Kaçak kömür' operasyonu

Havaların soğuması ve kış koşullarının şiddetini arttırması üzerine harekete geçen Zeytinburnu Belediyesi Çevre Korumu Müdürlüğü ekipleri, standart değerleri düşük 10 ton kaçak kömüre el koydu. Denetimler sırasında izinsiz satış yaptıkları tespit edilen 5 işyeri hakkında da yasal işlem başlatıldı. Hava kirliliğine yol açan fireyi de yaktıkları tespit edilen 20 işyeri sahibine de ceza kesildi.

Kara kışın yüzünü göstermeye başladığı bu günlerde hava kirliliğinde de gözle görülür bir artış yaşanıyor. Özellikle doğalgaz kullanımının yaygın olmadığı bölgelerde bu oran daha da yükseliyor. Zeytinburnu Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü ekipleri, ilçede hava kirliliğinin önüne geçmek ve vatandaşlara standartların dışında kömür satışını engellemek amacıyla denetimlerini arttırdı. İlçede faaliyet gösteren kömür satış depolarına baskınlar düzenleyen ekipler, işyerlerinden aldıkları numuneleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kömür Analiz Laboratuarı'na gönderdi.

Yapılan incelemeler sonunda standartlara uymayan kömür sattığı belirlenen 5 işyeri hakkında yasal işlem başlatıldı. Denetimler de ayrıca izinsiz satış yaptıkları belirlenen 2 işyerindeki 10 ton kaçak kömüre de el kondu. El konulan kömürlerin de standartlara uymadığı belirlendi.
Denetimlerle ilgili bilgi veren Zeytinburnu Belediyesi Çevre Koruma Müdürü Oğuz Aygün, özellikle tekstil atölyelerinde doğalgaz kullanımının olmadığını ve buralarda daha çok kumaş parçası (fire) yakıldığını bunun da hava kirliliğine yol açtığını söyledi.

Atölyelere yönelik yaptıkları denetimlerde fire yaktıkları belirlenen 20 işyerine 750'şer milyon lira ceza kesildiğini anlatan Aygün, "Biz öncelikli olarak tüm işyerlerine 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'ne göre deri, kumaş atıklarının sobalarda ısınma amacıyla yakılmasının yasak olduğunu tebliğ ettik. Ayrıca ilçe geneline astığımız uyarıcı pankartlarla bunu ilan ettik. Tebliğden sonra yaptığımız denetimlerde buna uymayan 20 işyeri hakkında para cezası uyguladık" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2005 Çarşamba 20:51:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?