3
Mayıs
2024
Cuma
BABAESKİ - KIRKLARELİ
Nufus
333.256
Yüz Ölçümü
6.550
İlçe Sayısı
8
Vali
Nufus
51.815
Yüz Ölçümü
652
Belediye Sayısı
36
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Babaeski (Mimar Sinan-Taşköprü) Köprüsü

Kırklareli Babaeski ilçesindeki Babaeski Köprüsü Havsa-Çorlu yolu üzerinde, Babaeski Suyu üzerinde bulunmaktadır. Köprünün kitabe köşkü üzerinde bulunan kitabesinden Sultan IV.Murat devrinde, Çoban Kasım Ağa tarafından 1633’te yapıldığı öğrenilmektedir.Köprünün mimarı Davut Ağa olup, kitabesini de Simahi yazmıştır.

Bu köprüyü yaptıran Kasım Ağa söylentiye göre burada koyun güdermiş. Zamanla İslamiyet’i kabul etmiş ve Yeniçeri Ocağı’na Kul Kethüdası olmuştur. Ancak bilinmeyen bir nedenle Sultan IV.Murat tarafından hapsedilmiştir. Hapiste iken “Ahtım olsun, bu girdaptan kurtulursam koyun güttüğüm yerde bir köprü yaptıracağım” demiştir. Hapisten çıktıktan sonra da bu vaadini unutmamış 400 kese altın sarf ederek bu köprüyü yaptırmıştır.

Köprü muntazam kesme köfeki taşından yapılmış, altı gözden meydana gelmiştir. Köprünün uzunluğu 72.40 m., genişliği de 7.00 m.dir. En büyük kemer açıklığı da 7.50 m.dir. Köprünün mansap tarafında kitabe köşkü, menba tarafında da balkon şeklinde bir namazgahı bulunmaktadır.Kitabe köşkünün önünde ikişer, namazgahın iki yanında da karşılıklı dört tane baba vardır. Sivri kemerli olarak başlayan köprüde gözler yanlara doğru küçülmekte ve alçalmaktadır. Böylece köprü eğimli bir şekil almıştır. Menba ve mansap tarafındaki ayakların önüne selyaranlar yerleştirilmiştir. Bunlardan menba tarafındaki selyaranlar üçgen çıkıntılar halinde olup, üzerlerine piramidal külahlar yerleştirilmiştir. Orta kemerdeki selyaran ise köşeli bir taş üzerine üçgen şeklindedir. Bunun üzerine de konsolların taşıdığı balkon çıkıntılı olarak oturtulmuştur. Mansap tarafındaki selyaranlar ise, konik köşeli başlıklıdır. Bunlar her iki cephedeki tempan duvarları ile kaynaştırılmıştır. Köprünün her iki cephesinde selyaranların külahlarının yanlarına sivri kemerli ikişer hafifletme gözü açılmıştır. Yalnızca kitabe köşkünün altındaki bu tahliye gözleri yuvarlaktır.

Köprünün her iki başına kademeli bir şekilde yapılmış ikişerden dörder tane nehrin taşmasına önlem olmak üzere tahliye gözleri yerleştirilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf, Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 9 Şubat 2008 Cumartesi 17:00:41
Güncelleme :24 Haziran 2009 Çarşamba 17:45:20

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?