20
Mayıs
2024
Pazertesi
PINARHİSAR - KIRKLARELİ

Kıbleye Bakmayan Mezarlar


Ramazan ayının başında birbirine yakın zamanlarda iki tane cenaze vardı Pınarhisar ilçemizde. İki cenaze de Tozaklı Yolu Mezarlığı'na defnedildi. Cenazelerin defnedilişi sırasında özellikle ilk cenazenin gömüleceği mezara çok yakın yerdeydim.

Merhum gömüldü ve dualar okunmaya başlandı. Duaların okunduğu esnada oturduğum yerden mezarlığın büyük bir bölümünü rahatça görebiliyordum. Bu sırada ilginç bir durum dikkatimi çekti. Mezarlıktaki bazı mezarların yönlerinin farklı istikametlere baktığını gördüm.

İlk baştan gözlerime inanamadım. Sonra iyice dikkat ettim ki, gerçektende bazı mezarlar bir birlerine farklı açılarla gömülmüş durumdaydı. Aslında bu mezarlığa daha önce defalarca gelmiştim, ancak böyle bir durumla karşılaşabileceğim hiç aklıma gelmemişti. Aklımın ucundan bile geçmezdi zaten böyle bir şey.

Müslüman mezarlarının geleneksel olarak batıdan doğuya doğru hazırlandığını ve cenazenin yüzünün kıbleye çevrilerek gömülmesi gerektiğini her Müslüman gibi ben de biliyordum.

Ancak Tozaklı Yolu Mezarlığı’ndaki mezarların bazılarının farklı açılarla diğerlerinden farklı yönlere doğru oluşları şaşılacak bir durumu gözler önüne seriyordu.

Hatta birkaç gün sonraki ikinci cenazenin defnedilişinde özellikle arkalarda kaldım, mezarların yönlerini şöyle tekrardan gözden geçirmek istedim. Acaba mezarlığın içerisine girildiğinde yolda ufak bir viraj mı var da mezarlar böyle farklı yönlere bakıyor diye tereddüt etmiştim kendimce.

Fakat baktım ki mezarlık içerisinde bir birine paralel iki tane yol var ve bu yolar dümdüz uzuyor. Yollarda göz yanılgısı yaratacak en ufak bir viraj söz konusu bile değil.

Ramazan ayının sonunda başka bir cenaze ve bu defa merhumun naaşı Burgaz Yolu Mezarlığı’na defnedildi ve burada da aynı manzaralar.

İnanın Burgaz Yolu Mezarlığı’nda da bazı mezarlar birbirine farklı açılarla gömülmüş durumda. Kendi kendime “acaba daha kaç mezarlıkta aynı sorun vardır” diye düşündüm ve şöyle bir araştırma yaptım.

Yaptığım araştırmalarda aynı durumun geçen yılın başında Ankara’da da gündeme geldiğini ve Cebeci Asri Mezarlığı’nda binlerce mezarın kıbleye bakmadığını öğrendim.

Hatta bu ilginç olayı fark eden bir vatandaş durumu Ankara Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’ne bildirmiş ve hiçbir yaptırım uygulanmamış.

Buna benzer başka bir durum da Bolu Çığırtkanlar Mezarlığı’nda ortaya çıkmış ve burada da elden bir şey gelmemiş, herhangi bir yaptırım uygulanmamış. Mezarlar olduğu gibi bırakılmış anlayacağınız.

İnanıyorum ki daha geniş çaplı bir araştırma yapılsa, kim bilir kaç mezarlıkta aynı durumla karşılaşılır bilinmez!

Pınarhisar İlçesi’ndeki Tozaklı Yolu ve Burgaz Yolu Mezarlıklarındaki söz konusu durumla ilgilenen çıkar mı-çıkmaz mı bilmem ama hiç değilse bundan sonra defnedilecek mezarlarla alakalı daha dikkatli hareket edilirse iyi olur sanırım.

Yayın Tarihi : 1 Ekim 2008 Çarşamba 21:33:50
Güncelleme :1 Ekim 2008 Çarşamba 22:40:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?