5
Mayıs
2024
Pazar
KOCAELİ

Nezih Danyal


Nezih DANYAL   (1945- ) 

Karikatürcü.İzmit’te doğdu. İlk ve Ortaöğrenimini İzmit’te tamamladı. İlk çizgileri hayat dergisinde yayınlandı. Nezih Danyal, 1960 yılından bu yana gazete ve dergilerde günlük karikatürler, çizi diziler çizdi. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazandı. Yurt içi ve yurt dışında çeşitli kentlerde sergiler açtı. Karikatürleri müzelere alındı. Beş karikatür albümünden biri olan "Devir" İtalya’nın Pescara kentinde düzenlenen uluslararası karikatür yarışmasında ödüllendirildi. 

Çizgilerini afişten, tiyatro dekoruna, kitap kapaklarından, çizgi film çalışmalarına dek çeşitli sanat alanlarında kullandı. Açık alan laser gösterilerinde kullanılmak üzere Almanya’da canlandırma çalışmaları yaptı. Üçüncü Balkan film festivali’nde "Jenerik Filmi" dalında başarı ödülü kazandı. 

Kültür Bakanlığı, ODTÜ, BİLAR, Sanatevi, Karikatür Vakfı gibi kuruluşlarda karikatür kursları düzenledi. 1980 yılında Sanat Sevenler Derneği "Ulusal Kültüre Katkı" armağanıyla ödüllendirildi. 

1993 yılında "Kültür Bakanlığı Dünya Karikatür Galerisi"nin açılmasını önerdi. Açılan bu galeride iki yıl ulusal ve uluslararası sergiler düzenledi. 1994 yılında "Karikatür Vakfı"nı kurdu.1995-1996 ve 1997 yıllarında "Ankara Uluslararası Karikatür Festivalleri"ni düzenledi. 

Nezih Danyal, FECO (Avrupa Karikatürcü Kuruluşları Federasyonu) Türkiye temsilcisidir. Nezih Karikatür Albümü adlı bir yapıtı yayınlandı.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar